facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Crețișoară
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Crețișoară

Alchemilla vulgaris (Rosaceae)

Crețisoara a fost numită floarea femeilor pentru că proprietățile sale curative le vizează direct pe acestea.

Vechii germani o venerau alături de zeități ca Frigga, Freya, Ostara si Holla, zeițele fertilității, ale iubirii si protectoarele căsătoriei si nasterii. O dată cu crestinătatea, virtutiile acestei plante au fost legate de puterile tămăduitoare ale Sfintei Fecioare, s-a făcut chiar o legătură între forma frunzelor si faldurile robei Sf. Maria, de unde si denumirea în germană, care se traduce prin „vesmântul Maicii Domnului” (Lady”s Mantle – în engleză, Frauenmantle – în germană). Denumirea ştiinţifică “Alchemilla” provine din termenul arab “Alkemelych” care înseamnă “alchimie” şi a fost asociat cu creţişoara datorită credinţei în puterile ei magice.

Este o plantă perenă, răspândită în Europa, America de Nord, nordul şi vestul Asiei. În zonele subalpine poate ajunge până la 15-30 cm. Are rădăcina oblică, lemnoasă, cu mai multe capete şi tulpina erectă, ramificată. Frunzele de la bază sunt mai mari, rotunjite, zimţate pe margini, iar când se desfac total au aproximativ forma unei pâlnii, ce poate colecta picături de apă sau rouă. Florile sunt mici, gelben-verzui, grupate în inflorescenţe. Întreaga plantă este acoperită cu perişori fini. Se folosesc în scopuri medicinale toate părţile plantei: atât partea aeriană, cât şi rădăcinile. Partea aeriană se recoltează vara în timpul înfloririi, iar rădăcinile toamna.

Datorită continutului bogat de taninuri, cretisoara are proprietăti astringente si este utilizată ca hemostatic, astringent si cicatrizant. Flavonoidele si saponinele din compozitie îi conferă un efect diuretic, iar acidul salicilic face ca planta să aibă actiune antiinflamatoare. Se foloseste în menoragii, metroragii, dismenoree, leucoree, fiind un foarte bun tonic uterin este foarte indicată femeilor după nastere, pentru refacerea uterului şi, de asemenea, în caz de sterilitate. Extern, se poate utiliza în tratarea eruptiilor cutanate, precum si în vindecarea muscăturilor de insecte.

Creţişoara este un remediu natural cu efect cicatrizant datorită cantităţii mari de taninuri prezente deoarece accelerează vindecarea rănilor. De asemenea, ajută în cazul iritaţiilor şi scurgerilor vaginale de diferite etiologii. Se recomandă ca adjuvant în afecţiuni precum diareea sau enterocolita.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri