Colţii babei
Tribulus terrestris L.Plantă erbacee, anuală, din familia Zygophyllaceae, cu tulpina culcată la pământ, frunze menat-partite, şi fruct comprimat prevăzut cu 2-4 spini foarte tari. Creşte în locuri aride, pe nisipuri.
Colţii babei are o istorie îndelungată în medicina tradiţională în China, India şi Grecia. Planta a fost recomandată ca tratament pentru infertilitatea femeilor, impotenţă, şi pentru a ajuta refacerea după boli îndelungate. În estul Indiei remediul este utilizat în afecţiuni urinare şi în disfuncţii ale organelor sexuale. În sistemul medical tradiţional indian Ayurveda planta cu fructele ei sunt utilizate în tratamentul spermatoreei, impotenţei, afecţiunilor uterine ulterioare naşterii, cistitelor, urinării dureroase, a calculilor renali şi a gutei. În China colţii babei a fost folosită pentru calmarea pruritului cutanat, a edemelor şi inflamaţiilor. În medicina populară turcă este folosită pentru tensiunea arterială şi colesterol, iar în cea irakiană ca şi tonic, afrodisiac, antialgic, astringent, antihelmintic, antihipertensiv, diuretic, litotriptic şi antiinfecţios urinar.
A ajuns mai larg cunoscută în vest după ce, în 1990, atleţii olimpici bulgari au afirmat că utilizarea acestei plante a contribuit la succesul lor, datorită efectului de creştere a nivelului de testosteron. Conform unor studii efectuate în Bulgaria, colţii babei creşte nivelul mai multor hormoni din familia steroizilor, incluzând testosteronul, DHEA şi estrogenul, datorită acestui efect îmbunătăţind performanţa sportivă, fertilitatea atât la bărbaţi cât şi la femei, funcţiile sexuale, şi ameliorând simptomele menopauzei.
Publicaţiile de profil au mai raportat pentru colţii babei efect antimicrobian, antihipertensiv, diuretic, anti-acetilcolinic, de stimulare a spermatogenezei. Extractele din plantă au fost folosite cu suuces în studii in vitro pentru controlul tensiunii arteriale şi al colesterolului.
Literatura ştiinţifică ne relevă constituenţii activi ai plantei, aceasta conţinând alcaloizi, flavonoide, fenoli şi saponine steroidice (protodioscină), şi, de asemenea, rezine şi materii minerale, acestea având potenţial terapeutic important datorită efectelor în principal hormonal, diuretic, antiinflamator, imunomodulator, şi antiurolitic.