Discută cu
medicul Fares
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Coada Şoricelului

Achillea millefolium

Plantă ierboasă perenă, înaltă de 20-80 cm, cu tulpina ramificată spre vârf, frunze de 2-3 ori sectate cu lacinii înguste, inflorescenţele cu flori albe, sau mai rar roz, grupate în vârful tulpinilor.

Coada şoricelului este o plantă medicinală foarte veche şi chiar Dioscoride vorbeşte despre întrebuinţarea ei.

După Pliniu, numele latin achillea derivă din grecescul achilleía şi se referă la Ahile, eroul războiului Troian. Ahile a fost învăţat în arta vindecării de către centaurul Chiron, şi se spune că a folosit coada şoricelului pentru a vindeca rănile soldaţilor săi.

Coada şoricelului posedă proprietăţi uşor astringente, este tonică, alterativă şi diuretică. Este utilizată în boli cronice ale aparatului urinar. Manifestă o influenţă tonică asupra sistemului venos, ca şi asupra membranelor mucoase. S-a dovedit eficace în durerile de gât, hemoptizii, hematurie şi alte forme de hemoragii cu pierderi mai reduse de sânge, incontinenţă urinară, diabet, hemoroizi cu scurgeri sangvinolente sau mucoide, şi dizenterie; de asemenea în amenoree, flatulenţă şi probleme spasmodice. În doze de jumătate de drachme de tinctură saturată sau 20 picături a fost considerată unul din cei mai buni agenţi în reducerea menoragiilor.

Compoziţia chimică pentru coada şoricelului este bine documentată. Uleiul volatil conţine proazulene, β-pinen, α-pinen şi cariofilen, lactone sescviterpenice. Acesta are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, antialergică, antihemoragică și antispastică pe musculatura netedă. Studiile au arătat că are capacitatea de bloca spasmele de la nivel respirator, din timpul tusei asemănător cu substanţa antispastică, atropina, fiind recomandată în caz de tuse spastică. Se foloseşte şi în cazul durerilor ăn gât datorită proazulenelor antiinflamatoare şi anaşgezice.

Unul din principiile active, achilleina, a fost utilizat în Franţa şi alte părţi din Sudul Europei, ca substituent pentru chinină în tratamentul febrei intermitente. A fost folosită de asemenea de medicii francezi pentru a restabili menstruaţiile.

Principiile amare (guaianolide) prezintă efect colagog, în timp ce flavonoidele sunt spasmolitice. Interacţiunea dintre diferitele componente (camazulene şi flavonoide) dau plantei proprietăţi antiedematoase, antiinflamatoare şi antibacteriene.

Unele din acţiunile farmacologice ale plantei (acţiunea antiinflamatoare, efectele antioxidant, gastro- şi hepatoprotector, coleretic, activitatea estrogenică, antimicrobiană, hemostatică şi antispasmodică) au fost demonstrate in vitro sau în studii pe animale, susţinând astfel multe din utilizările medicinale cunoscute.

Din punct de vedere ginecologic, ceaiul de coada-şoricelului este folosit cu rol preventiv şi de vindecare. Multe femei îl folosesc împreuna cu bicarbonatul de sodiu pentru băi de şezut periodice în zona intimă. Această combinaţie distruge bacteriile dăunătoare din zona genitală şi susţine dezvoltarea bacteriilor benefice. Nu se recomandă, însă, mai mult de o astfel de baie de şezut pe săptămâna, pentru că excesul poate distruge flora vaginală normală.

Băut regulat, ceaiul de coada-şoricelului reglează fluxul menstrual şi este util în cazurile cu amenoree sau menstruaţie cu întârzieri mari. Calmează durerile menstruale şi simptomatologia din perioada de premenopauză, şi ajută la prevenirea cancerului de col uterin prin reglarea nivelurilor hormonale.

Proprietăţile sale antiseptice, decongestiopnante, antiinflamatoare şi calmante sunt benefice în tratarea infecţilor urinare, a migrenelor, răcelilor, gripelor şi bronşitelor. Ceaiul de coada-şoricelului susţine regenerarea ficatului şi calmează simptomatologia în cazul afecţiunilor hepatice. Ceaiul de coada-şoricelului este util ţi pentru sistemul digestiv, fiindcă ajută la refacerea mucoasei tubului digestiv, combate afecţiunile colecistului şi spasmele intestinale. Este recomandat şi in parazitozele intestinale.

Are acţiuni astringente şi cicantrizante, calmând acneea, roşeaţa şi eliminând toxinele de la nivelul pielii. Este recomandat şi pentru tenul uscat, în cazul căruia vindecă eczemele şi previne descuamarea pielii.

Coada-șoricelului este deosbit de eficientă și în tratarea vânătăilor și a durerii cauzate de inflamații în cazul loviturilor. Deoarece întărește vasele de sânge, coada-șoricelului este potrivită și în tratarea varicelor.

 

Asocieri recomandate

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.