facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Coada calului: Beneficii, proprietăți și contraindicații
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Coada calului: Beneficii, proprietăți și contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Coada calului pungă, plic

● ceaiuri complexe: Ceaiul V – ceai pentru prostată și vezică G75 ceai la pungă, Diurosept pungă/plic, Renalex pungă/plic,Prostată pungă/plic

Coada calului a fost cunoscută şi folosită în Europa ca plantă de leac din timpuri imemoriale. Marii medici şi învăţaţi ai Antichităţii, Galen, Dioscoride şi Plinius, o menţionează în tratatele lor, chiar cu denumirea de Coada calului, recomandând-o, cu precădere, în bolile de plămâni şi de rinichi.

Despre Coada calului

Coada calului (Equisetum arvense) este o plantă erbacee din flora spontană, perenă, fără flori, care se înmulţeşte prin spori, precum ciupercile, muşchii şi ferigile.

Coada calului a fost privită mult timp ca o plantă excelentă pentru detoxifiere, fiind folosită în cazul artritelor sau al bolilor cutanate despre ale căror simptome se credea că sunt potențate de prezența toxinelor în organism. Pe cale externă, pulberea de coada-calului era utilizată, direct pe răni, pentru oprirea sângerării și refacerea mai rapidă a țesutului lezat.

Cum arată Coada calului?

Coada-calului (Equisetum arvense L.) este o specie ierboasă, perenă. Din rizom se dezvoltă două tipuri de tulpini aeriene. Primăvara apar tulpinile fertile de 5–15 cm înălțime, neramificate, brune, având în vârf un spic sporifer. Mai târziu (pe la mijlocul primăverii) apar tulpinile sterile de 30–70 cm înălțime, , cu frunze verzi lungi, filiforme, dând aspect de coadă de cal.

În scop medicinal se recoltează tulpinile sterile, în perioada iulie-septembrie.

Unde se găsește Coada calului?

Coada-calului se găsește în emisfera nordică, în zonele cu climă temperată, în Europa, America de Nord si China, India, Iran. Coada calului crește pe locuri umede, nisipoase și mlăștinoase, la marginea râurilor, luncilor, de Ia câmpie până la munte.

Proprietățile plantei Coada calului

Coada-calului conţine în cea mai mare parte minerale, peste 15% acid silicic şi silicaţi, respectiv sărurile sale solubile în apă, sărurile de K, Al, S, Mg etc şi flavonoide, fapt pentru care este recunoscută pentru acţiunea sa diuretică.

·        Proprietăți diuretice – stimulează funcția rinichilor de eliminare a apei, sărurilor și acidul uric. Mai multe studii de laborator si clinice au arătat că administrarea de coada calului are ca efect eliminarea accelerată a apei din ţesuturi.

·        Proprietăți remineralizante. Coada-calului este planta care conţine cea mai mare cantitate de siliciu organic asimilabil. În Statele Unite ale Americii se găsește frecvent și în diferite suplimente nutriționale, sub formă de extracte fluide sau în capsule, pentru aportul în săruri minerale.

Siliciul conținut se pare că tonifică țesutul conjunctiv – din tendoane, ligamente, cartilagii și os – ceea ce poate explica utilizarea ei în afecțiunile reumatice.

·        Acțiune antihemoragică. Coada-calului este utilizată intern în ulcer gastric și gastrită, având și acțiune de pansament gastric; în hemoragii uterine, diaree cu sânge, cistită hemoragică, iar extern oprește sângerările nazale, cutanate sau hemoroidale.

·        Acțiune antimicrobiană. Au fost identificaţi câţiva constituenţi volatili din tulpinile plantei coada calului şi s-a demonstrat că aceştia au activitate antimicrobiană puternică cu spectru larg, fiind activi atât pe bacterii (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis), cât şi fungi (Aspergillus niger şi Candida albicans) care produc  infecţii respiratorii, cutanate, gastrointestinale şi genito-urinare.

Beneficiile plantei Coada calului

Saponozidele şi acizii polifenolcarboxilici conţinuţi fac această plantă ca fiind folositoare pentru tratarea unei game variate de afecțiuni precum infecțiile genito-urinare, bolile renale, problemele prostatei, obezitatea, artrita, ulcerele hemoragice și tuberculoza.

·        Susține buna funcționare a aparatului genito-urinar

Ca diuretic, facilitează eliminarea edemelor de diverse cauze. Este utilă ca tratament pentru infecție urinară, în litiază renală, infecții genitale. Se numără printre cele mai importante plante de ajutor pentru prostată.

·        Ajută în caz de reumatism

Prin capacitatea sa de a consolida țesutul conjunctiv și prin acțiunea diuretică și antiinflamatoare, coada calului este utilă în afecţiunile reumatismale. Prin conținutul mare de siliciu, constituie o sursă de minerale pentru persoanele predispuse la fracturi osoase, ajută refacerea tendoanelor și oaselor după fracturi.

·        Benefică pentru afecțiuni respiratorii

Unii autori o recomandă pentru suferinţe respiratorii, cum ar fi bronşitele, datorită acţiunilor expectorantă şi bronhodilatatoare. În tuberculoză este valorificată mai ales acţiunea remineralizantă.

·         Ajută în afecțiuni cutanate

Se utilizează extern pentru răni, afte, stomatite, gingivite, vergeturi, eczeme, fisuri anale, hemoroizi.

Modalități de utilizările ale plantei Coada calului

Coada calului se poate utiliza intern sub formă de infuzie, decoct, macerat la rece, tinctură.

Ceai din coada calului. Se prepară sub formă de infuzie din partea aeriană a plantei astfel: se toarnă peste o linguriță de plantă uscată 200 ml de apă clocotită şi se lasă cana 10-15 minute acoperită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Pentru uz extern se prepară decoct astfel: se fierb 5 plicuri într-un litru apă timp de 5-10 minute. Cu decoctul obținut se pot face comprese pentru afecțiunile pielii, gargară sau spălături bucale pentru afte, stomatite și gingivite sau băi de șezut împotriva infecțiilor urinare.

Contraindicații utilizare Coada calului

Atenție! Dacă recoltați această plantă, să nu o confundați cu specii înrudite cum sunt Equisetum palustre si Equisetum sylvaticum, care au conținut ridicat de alcaloizi toxici și pot provoaca hematurie.

Administrarea îndelungată de coada calului poate cauza deficit de vitamina B1, de aceea este recomandat sa faceți cure de 2-3 luni, cu pauze de o lună între ele sau să suplimentați cu Vitamina B1.

Bibliografie

Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.252-255.

https://drdorindragos.ro/plante/plante_c.php#CoadaCalului

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri