facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Ciuboțica cucului
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Ciuboțica cucului

Primula officinalis/Primula veris L. (Primulaceae)

De sute de ani florile au ascuns înțelesuri secrete derivate din mitologie, folclor, religie și din simboluri istorice. În epoca victoriană se utiliza alfabetul secret al florilor pentru a comunica sentimente care nu ar fi putut fi exprimate prin viu grai. Ciuboțica cucului reprezenta „frumusețea tânără”. Originea numelui provine de la anglo-saxoni care o numeau „Cheie de flori” și o asemănau cu un buchet de chei, emblema Sf. Petru. Conform legendei, într-o zi, Sf. Petru a auzit zvonuri cum că oamenii încercau să intre în Rai prin ușa din spate în locul ușii din față, ale cărei chei le deținea. Agitat din cauza lipsei de respect, Sf. Petru scapă buchetul de chei iar acesta ajunge pe pământ, prinde rădăcină și astfel se nasc florile de ciuboțica cucului. Brusfel o numea „Herba paralysis”. Medicii elvețieni o foloseau în tratarea diverselor afecțiuni respiratorii.

Mica plantă medicinală, cu flori galben-aurii, care crește în poieni și luminișuri, în fânețe și în zonele muntoase, conține saponine, heterozide generatoare de ulei volatil, taninuri și flavonoide. În scop terapeutic se folosesc rădăcina și rizomul (Primulae rhizoma cum radicibus), florile (Primulae flos), frunzele (Primulae folium).

Are un efect puternic expectorant și fluidifiant al secrețiilor bronșice datorită saponozidelor, eficient în tusea umedă. Aceste saponozide reglează secreția bronșică determinând fluidificarea ei și ușurarea expectorației. Este o plantă medicinală utilizată de fitoterapeuți în tratamentul afecțiunilor aparatului respirator și pulmonar (tuse de diverse etiologii, rinită, pneumonie, gripă, bronșită, răceală, febră).

În plus, ciuboțica cucului este un bun diuretic natural și, la nevoie, un sedativ de nădejde și se recomandă în tratamentul afecțiunilor renale și ale vezicii urinare, insomnii ușoare, gută.

Extern, ciuboțica cucului se folosește sub formă de cataplasme calde, din frunze și flori proaspete aplicate pe locurile dureroase, planta având, în același timp, acțiune calmantă, cicatrizantă și hemostatică.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri