Cedru de Virginia
Juniperus virginianaCunoscut sub denumirea de cedru roșu, ienupăr Virginian, ienupăr roșu, este o specie de ienupăr originar din estul Americii de Nord din sud-estul Canadei.
Juniperus virginiana este un arbore de conifere cu creștere lentă care nu poate deveni niciodată mai mult decât un tufiș pe solul sărac, dar are în mod obișnuit de la 5-20 m înălțime, cu un trunchi scurt de 30–100 cm. Scoarța este maro-roșiatică, fibroasă și se decojește în fâșii înguste. Frunzele juvenile se găsesc pe plante tinere până la 3 ani și sub formă de lăstari împrăștiați pe copacii adulți. Conurile de sămânță sunt de 3–7 mm, asemănătoare fructelor de pădure, de culoare bleumarin, cu un înveliș de ceară albă care conferă o culoare albastră, conțin una până la trei (mai rar până la patru) semințe și sunt mature la 6–8 luni de la polenizare. Boabele de ienupăr este un aliment important de iarnă pentru multe păsări, care împrăștie semințele. Conurile de polen au 2–3 mm lungime și 1,5 mm lățime, vărsând polenul la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Copacii sunt de obicei dioici, cu conuri de polen și semințe pe arbori separați.
Părțile lemnoase ale plantei sunt folosite la obținerea uleiului esențial, prin distilare cu vapori de apă. Acesta conține, în principal, alfa-cedren, cedrol, tuiopsen, beta-cedren, widdrol.
Uleiul esențial se folosea în trecut ca repelent pentru insecte, în parfumuri și săpunuri, scoarța roșie se utiliza ca și colorant roșu. Potrivit lui Hartwell (1967–1971), frunzele sub formă de pulbere sunt folosite în remedii populare pentru negi și alte excrescențe. Raportat ca fiind abortiv diaforetic, diuretic, emenagog, stimulant, sudorific și taenifug, cedrul roșu este un remediu popular pentru artrită, bronșită, catar, erupții cutanate, reumatism, afecțiuni ale pielii, boli venerice și negi (duc și Wain, 1981). Unele zone ardeau lemnul și inhalau fumul pentru răceli, coșmaruri sau nervozitate. Comanche a considerat ienupărul de Virginia ca depurativ. De asemenea, decoctul de cedru sau aburii au fost utilizați pentru a stimula nașterea.
În prezent, uleiul esențial este folosit în aplicații pentru îmbunătățirea circulației periferice fiind decongestionant venos și limfatic, util în caz de edeme, varice, retenții de apă și celulită. Este antiseptic și astringent pentru piele. Are și efect antiinflamator osteoarticular și antireumatismal, și calmant – relaxant, anxiolitic pentru echilibrul emoțional.