facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Cardamom
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Cardamom

Elettaria cardamomum

Cardamomul, uneori cardamonul sau cardamumul, este un condiment obținut din semințele mai multor plante din genurile Elettaria și Amomum din familia Zingiberaceae. Ambele genuri sunt native din subcontinentul indian și Indonezia. Sunt recunoscute prin păstăi mici de semințe: triunghiulare în secțiune transversală și în formă de fus, cu o coajă exterioară subțire și semințe mici, negre.

Speciile utilizate pentru cardamom sunt native în toată Asia tropicală și subtropicală. Primele referiri la cardamom se găsesc în Sumer și în literaturile ayurvedice din India. În prezent, este cultivat și în alte țări, cum ar fi Guatemala, Malaezia și Tanzania. Plantatorul german de cafea Oscar Majus Kloeffer a introdus cardamomul indian la cultivare în Guatemala înainte de primul război mondial; până în 2000, acea țară devenise cel mai mare producător și exportator de cardamom din lume, urmată de India.

Cardamomul este al treilea cel mai scump condiment din lume, depășit ca preț pe greutate doar de vanilie și șofran. Ambele forme de cardamom (verde și negru) sunt utilizate ca arome și condimente de gătit atât în alimente cât și în băuturi, precum și ca medicament. E. cardamomul (cardamom verde) este folosit ca condiment, masticator și în medicină; este de asemenea fumat.

Conținutul de ulei esențial din semințe depinde puternic de condițiile de păstrare, dar poate fi de până la 8%. În ulei s-au găsit α-terpineol 45%, mircen 27%, limonen 8%, mentonă 6%, β-felandren 3%, 1,8-cineol 2%, sabinen 2% și heptan 2%. În semințele de cardamom rotund din Java (A. kepulaga), conținutul de ulei esențial este mai mic (2 până la 4%), iar uleiul conține în principal 1,8-cineol (până la 70%) plus β-pinen (16 %); în plus, s-au găsit α-pinen, α-terpineol și humulenă.

Cardamomul poate fi util pentru persoanele care au tensiunea arterială ridicată. In cardamom se regăsesc niveluri ridicate de antioxidanți, iar aceștia sunt legați de scăderea tensiunii arteriale. Un alt motiv pentru care cardamomul ar putea reduce tensiunea arterială este faptul ca acest condiment are efect diuretic, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea apei care se aduna în organism.

Compusii din cardamom pot lupta împotriva celulelor canceroase. Pudra de cardamom poate creste activitatea anumitor enzime care ajută la lupta împotriva cancerului. În plus, acest condiment poate îmbunătăți abilitatea celulelor ucigașe naturale de a ataca tumorile.

Cardamomul este bogat în compuși care luptă împotriva inflamației. Antioxidanții, care se regăsesc din abundență în cardamom, protejează celulele împotriva distrugerii si opresc apariția inflamației. Are un rol important la nivel digestiv, și anume facilitează digestia, ajută la digerarea toxinelor şi la menţinerea unei balanţe normale de gaze în intestin şi contribuie la confortul digestiv. Consumul cardamonului ajuta la diminuarea gazelor din tubul digestiv, poate preveni greata si varsaturile, si diminueaza aciditatea gastrica, balonarea, colicile intestinale.

Studiile stiintifice recomandă un consum moderat, deoarece o cantitate prea mare ar dăuna sistemului nostru digestiv. Un remediu util în cazul durerilor în gât și a răgușelii, este ceaiul de cardamon amestecat cu scorțișoară. De asemenanea, cardamonul poate atenua alergiile respiratorii, astmul bronsic, congestia pulmonară și respirația rău mirositoare.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri