Busuioc sălbatic
Prunella vulgaris, denumită popular busuioc sălbatic aparţinând familiei Lamiaceae, este o plantă ierboasă, originară din America, cu tulpini păroase și flori violete.Răspândită în Europa, Asia, Australia şi nordul Africii, creşte pe fânețe, pășuni, tufărișuri, poieni și livezi, de la câmpie până la 200 m altitudine. La noi se găsește în culturile de prășitoare, pe lângă garduri, la marginea drumului și chiar în grădini. Prunellae herba, culeasă în timpul înfloririi și uscată la umbră, are puternice efecte cicatrizante, antiseptice, antihemoragice și astringente.
Prunella vulgaris este una dintre cele mai utilizate plante din China, cunoscută sub numele de "auto-vindeca" în medicina naturistă de Vest.
În timp ce în țările europene a fost folosită în principal pentru tratarea rănilor, în medicina chineză este folosită pentru tratarea bolilor de ficat, acționând ca un stimulent al ficatului și al vezicii biliare. Prezintă și proprietăți antivirale și este utilizată ca medicament anti-cancer. Aceasta a fost folosită ca medicament de secole, de fapt, întreaga plantă, care este comestibilă, poate fi utilizată atât intern cât și extern pentru a trata o serie de probleme de sănătate.
Utilizarea cea mai comună este pentru tratarea leziunilor herpetice, planta Prunella vulgaris a fost numită în ultima vreme planta "Herpes Cure". Cercetările efectuate pe herpes arată că alifiile realizate cu Prunella sunt utile în oprirea focarului.
Prunella vulgaris este o plantă comună în Marea Britanie și are o lungă istorie de utilizare ca medicament .
În secolul al XVII-lea, botanistul Nicholas Culpeper a scris că planta se numește "selfheal" -"atunci când sunteţi răniţi, vă puteți vindeca".
În folclor a fost proclamată plantă sfântă și se consideră că a fost trimisă de Dumnezeu pentru a vindeca toate bolile la om sau animale.
Înainte de al Doilea Război Mondial, a fost utilizată pentru sângerări și pentru tratarea bolilor de inimă.
În medicina vestică se folosește extern pentru tratarea leziunilor minore, răni, arsuri, contuzii și poate fi utilizată ca apă de gură în tratamentul ulcerelor bucale. Medicina tradițională austriacă folosește intern planta Prunella vulgaris, ca și ceai pentru tratamentul tulburărilor tractului respirator şi infecţii.
În medicina populară, părţile aeriene se fierb şi apoi se leagă la negi păroşi, timp de 5- 10 zile până când aceștia cad. Planta fără rădăcină, culeasă în timpul înfloririi şi uscată la umbră, are puternice efecte cicatrizante, antiseptice, antihemoragice şi astringente.
La Prunella vulgaris totul este comestibil şi medicinal, poate fi folosită în salate, supe, tocane. În medicina alternativă este folosită de secole pe aproape fiecare continent din lume și pentru aproape toate bolile cunoscute de om. Întreaga plantă este o alternativă a medicamentelor care prezintă acţiuni cu efecte antibacteriene, antipiretice, antiseptice, antispastice, astringente, carminative, diuretice, febrifuge, hipotensive, tonice și care vindecă rănile. O infuzie slabă a plantei este un excelent medicament pentru spălarea ochilor și conjunctivită. Analiza clinică arată că are acţiuni terapeutice cu efecte benefice.
În urma studiilor din literatura stiinţifică, analiza clinică arată că planta Prunella vulgaris are acţiuni terapeutice cu efecte benefice pentru tratarea herpesului infecţios simplex, cancerului gastric, insomniei, diabetului, endometriozei, gingivitei cronice, SIDA și pentru inhibarea reacţiilor alergice de tip imediat.
Aceste descoperiri sugerează că principiile active ale plantei pot fi utilizate ca aplicaţii terapeutice pentru tratamentul bolilor.
Planta a fost utilizată tradițional pentru oprirea sângerarii și accelerarea ratei de vindecare a rănilor (atât intern cât şi extern), cât și la eliminarea obstrucției vezicii biliare .
În fitomedicina europeană modernă planta se utilizează pentru reducerea sângerărilor, sub forma de gargară în tratamentul afecţiunilor gâtului şi gurii, pentru calmarea durerilor, diaree și pentru efectul tonic - infuzie rece - în care se adaugă tinctură din partea aeriană.