Bacopa
Bacopa monnieri (L.) PennellBacopa este o plantă târâtoare perenă, oarecum suculentă, care vegetază spontan în locuri umede, nativă fiind în India, Indochina, Sri Lanka şi insulele Mascarene, în Arhipelagul Mauritius, Reunion şi Rodriguez. Materialul vegetal comercializat constă în general din părţile aeriene ale plantelor cultivate în principal în India.
În medicina Ayurvedică, planta este denumită Brahmi, Jal Brahmi în medicina Unani, Pirammi Valukkai în medicina Siddha, prezentând pe lângă acestea încă alte numeroase denumiri populare pe teritoriul subcontinentului Indian şi în jurul acestuia. Bacopa este un ingredient important în multe preparate Ayurvedice, fiind considerată o plantă rasayana (rasa: ţesut primordial sau plasmă; yana: cale) şi se crede că previne îmbătrânirea, readuce tinereţea, previne boli, susţine o longevitate sănătoasă, viaţa, întăreşte creierul şi mintea. Planta întreagă (inclusiv rădăcinile) este folosită în medicina tradiţională indiană pentru o gamă largă de afecţiuni. În sistemul Ayurvedic bacopa este indicată în tratamentul bolilor de piele, febrei, edemului, anemiei, în cazul urinării frecvente cu urină tulbure, afecţiunilor psihologice. În medicina Siddha este folosită în constipaţie, urinare dureroasă (disurie) şi memorie slabă, iar în medicina Unani în tratamentul slăbiciunii mentale şi nervoase. În special frunzele sunt folosite în tratamentul asteniei, surmenajului nervos, trichinelozei şi a al altor afecţiuni caracterizate de pierderea tonusului şi a vigorii organismului. O cataplasmă din planta fiartă este utilizată în tratamentul copiilor cu bronşită şi tuse de alte etiologii. Sucul proaspăt şi pasta preparate din frunze se aplică topic pentru uşurarea durerilor cauzate de inflamaţii ale articulaţiilor, în special a celor cauzate de artrite.
În Nepal, sucul proaspăt este folosit în tratarea arsurilor. Populaţia Bhil din Rajasthan aplică frunzele fierte pe abdomenul femeilor care au născut recent pentru a uşura durerile postnatale, iar frunzele încălzite sunt folosite sub formă de cataplasmă pentru a calma inflamaţiile. În Maharashtra, locuitorii tribului cred că bâlbâiala poate fi combătută prin consumul a 5 frunze zilnic, timp de o lună.
În ţări în care sistemele tradiţionale de medicină Ayurveda, Siddha, şi/sau Unani sunt parte din sistemele de medicină naţională (x., Bangladesh, India, Malaysia, Pakistan, Sri Lanka), bacopa este reglementată ca ingredient activ al produselor şi prescripţiilor medicale. În Australia, bacopa este reglementată ca ingredient activ din medicamentele listate cu aprobarea declaraţiilor de utilizare Ayurvedică precum „Bacopa monnieri are utilizare tradiţională în medicina Ayurvedică pentru memoria slabă. Poate ajuta funcţionarea normală a memoriei.” Este acceptată ca şi component al suplimentelor dietare în statele Unite.
Standardele de calitate susţinute în monografii pretind un conţinut de minimum 2,5% glicozide triterpenice în părţile aeriene uscate sau în pulberea uscată din plantă. Componenta activă importantă din plantă o constituie alcaloizii (brahmina şi herpestina), flavonoidele, saponinele şi bacopasaponinele. Pe lângă acestea, planta mai conţine hersaponine, monnierina, şi triterpene.
Până în prezent s-a găsit că bacopa prezintă proprietăţi adaptogene, anticancer, antidepresive, antioxidante, astringente, anxiolitice, cardiotonice, colinergice, laxative uşoare, sedative, de îmbunătăţire cognitivă, diuretice şi vasoconstrictoare.
Majoritatea studiilor recente cu bacopa au investigat efectele sale asupra cogniţiei, memoriei, anxietăţii şi/sau depresiei pacienţilor sănătoşi voluntari sau a pacienţilor suferinzi de Alzheimer. Un studiu prospectiv din 2011 realizat cu 39 de pacienţi cu Alzheimer a arătat faptul că administrarea zilnică, timp de şase luni, a unui extract din bacopa standardizat în glicozide a determinat o îmbunătăţire semnificativă a unor arii variate incluzând atenţia, orientarea, poziţionarea în spaţiu şi timp, scrisul, cititul şi înţelegerea pacienţilor.
S-a estimat că din 960 de specii de plante medicinale care constituie sursa a numeroase produse medicinale comercializate în India, bacopa este în topul celor 117 specii al căror consum anual casnic depăşeşte 100 tone metrice.