Ashwagandha
Withania somnifera (L.) Dunal, cunoscută în mod obișnuit ca Ashwagandha, este o plantă medicinală de mare valoare din familia Solanaceae. Este un subarbust erect, cenușiu, cu flori discrete galbene sau verzui, cu fructele niște boabe mici, sferice, roșii portocalii, care conțin semințe galbene, în formă de rinichi. Crește de la 1- 1,5 m înălțime, în principal pe terenuri pustii, dar este cultivată pe scară largă ca plantă întreaga; cel mai frecvent sunt folosite medicinal rădăcina şi frunza.Specia este răspândită pe scară largă în statele din nord-vestul Indiei Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Uttar Pradesh și câmpiile Punjab, extinzându-se în regiunile muntoase Himachal Pradesh și Jammu. De asemenea, este cultivată în părți din Madhya Pradesh și Rajasthan. La nord-vest de India, habitatul său se extinde în provinciile pakistaneze Sindh și Baluchistan și mai departe în Afganistan. În sud-estul Indiei, se găsește în Sri Lanka. În China, se spune că crește în provinciile vestice Gansu și Yunnan. Pe lângă părțile mai uscate ale Indiei, crește și până la o înălțime de 1700 m în regiunea Himalaya (în principal Himachal Pradesh, Uttarakhand și Jammu și Kashmir).
Numele speciei, somnifera, se referă la utilizarea ashwagandha ca sedativ. Numele comun provine din sanscrita ashvagandha, adică ashwa de la cal și gandha de la miros, de unde ideea comună că numele înseamnă „miroase ca un cal." Practicianul ayurvedic Vaidya R. K. Mishra afirmă că traducerea poate fi luată la propriu sau că ar putea fi interpretată ca însemnând „esență de cal” și că ashwagandha oferă puterea, caracterul, esența sau rezistența unui cal.
Ashwagandha este numele bengalez, iar variațiile sunt folosite în nepaleză (aasogandha) și japoneză (aswangandha).
Este una dintre plantele medicinale proeminente din sistemele de medicină indiene. Încă din Antichitate, a fost folosită împotriva nenumăratelor afecțiuni și, de fapt, istoria sa de utilizare ca medicament datează de 6000 de ani; a fost folosită în medicina ayurvedică și indigenă de mai bine de 3000 de ani. Unii herboriști numesc ashwagandha ca ginseng indian.
Există monografii standard ale W. somnifera publicate în Farmacopeea Ayurvedică a Indiei (Vol. I, 1989), Siddha Pharmacopeia of India (Vol. I, 2008), Unani Pharmacopeia of India (Vol. I, 2007), Monografiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) (Vol. 4, 2009), precum și în edițiile valabile în prezent ale Farmacopeei Britanice (BP 2012), Farmacopeei Indiene (IP 2010) și Farmacopeei Statelor Unite (USP 36).
Planta conține o serie de diferite clase de constituenți chimici, cum ar fi alcaloizi, lactone steroidiene și flavonoide. Aceste fragmente chimice sunt responsabile pentru diferite activități biologice ale plantei. Beneficiile pentru sănătate sunt datorate prezenței mai multor metaboliți bioactivi, aparținând în principal unei clase numite Withanolide (un grup de lactone steroidiene cu un cadru de bază C-28) și care s-au dovedit în mod repetat eficienți împotriva unora dintre afecțiunile umane importante.
Studiile de laborator au demonstrat că planta este adaptogenă, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitumorală, neuroprotectoare, antimicrobiană, antistres, antidepresivă, antidiabetică, antioxidantă, și cardioprotectoare. Aceste activități farmacologice se datorează în parte capacității W. somnifera de a reduce speciile reactive de oxigen, de a modula funcția mitocondrială, de a regla apoptoza, de a reduce inflamația și de a îmbunătăți funcția endotelială.
Extractul de plantă și compușii săi bioactivi sunt utilizați în prevenirea și tratamentul multor boli, cum ar fi artrita, impotența, amnezia, anxietatea, cancerul, bolile neurodegenerative și cardiovasculare, stresul, lipsa de energie și anxietatea. În plus, a fost utilizat singur sau în combinație împotriva diferitelor boli ale oamenilor.
În studiile clinice s-a demonstrat că reduce anxietatea la pacienți și a fost superioară în acțiune în comparație cu grupul de control care a beneficiat de psihoterapie. Diferite studii au raportat marele impact benefic al extractului de rădăcină de ashwagandha asupra stresului, anxietății și depresiei și în îmbunătățirea bunăstării generale. Studiile clinice recente au oferit dovezi ample în această direcție. Administrarea regulată a extractului de plante cu vitamine B s-a dovedit a fi eficientă pentru îmbunătățirea dispoziției și reducerea stresului la femei.
Datorită beneficiilor extinse pentru sănătate, ashwagandha este acum disponibilă pe piață sub formă de suplimente alimentare.