facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Anghinare: Ce este, beneficii și contraindicații
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Anghinare: Ce este, beneficii și contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Anghinare pungă/plic

● ceaiuri complexe: Colesterol pungă/plic, Vezică biliară pungă, plic

 

Anghinarea este o plantă ale cărei frunze și capitule sunt renumite pentru proprietățile nutritive și curative. Reprezintă o sursă potențială de minerale și conține o cantitate importantă de antioxidanți naturali, cum ar fi vitamina C; polifenoli, în special acidul clorogenic și cinarina; flavonoide, care sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate.

Cuprins

Ce este anghinarea și cum a fost descoperită?

Proprietățile anghinarei

Beneficiile anghinarei pentru sănătate

Reacții adverse și contraindicații

 

Ce este anghinarea și cum a fost descoperită?

Anghinarea (Cynara scolymus L.) este o plantă de cultură originară din regiunea mediteraneană. A fost și este utilizată pe scară largă ca sursă de hrană și remediu. La noi, în România, este specie de cultură. Plantă bienală, în primul an formează o rozetă de frunze mari de culoare verde-închis pe partea superioară şi albicioase pe partea inferioară, cu peri albi şi moi. În al doilea an se formează tulpini de 0,6-1,8m, cu flori roşii-violacee.

Anghinarea a fost folosită în domeniul medical încă din secolul al IV-lea î.Hr.

Originile anghinarei ne sunt cunoscute în timp, de pe vremea filosofului şi naturalistului grec Theophrastus (371-287 Î.H.), Pedanius Dioscorides (40-90 D.H.), Pliniu cel Bătrân, (23-79 D.H.), care au descris-o în scrierile lor şi au folosit-o.

Grecii antici o vedeau ca pe o delicateţă şi ca pe un afrodisiac. Romanii bogați foloseau anghinarea preparată cu miere şi oţet, asezonată cu cumin, astfel ea putând să fie şi păstrată de-a lungul anului.

Începând din anii 80 d.Hr., maurii încep cultivarea anghinarei în zona Granadei.

Se consideră că anghinarea a fost făcută celebră de către Caterina de Medici (1519-1589), care a introdus-o în Franţa atunci când ea s-a căsătorit cu regele Henric al II-lea (1519-1559), la mijlocul secolului al XVI-lea.

Galenoterapia la începutul secolului XX în România indica utilizarea medicinală a frunzei de anghinare pentru tulburări ale metabolismului hidraţilor de carbon şi a apei.

În folclorul iranian, anghinarea este folosită ca diuretic, tonic gastric, colagog și pentru tratamentul febrei, tulburărilor hepatice, calculilor biliari, colesterolului din sânge, urticariei, astmului și eczemelor. Anghinarea este folosită în mod tradițional în Brazilia pentru obezitate.

 

Proprietățile anghinarei

Proprietățile farmacologice ale anghinarei sunt legate de compoziția sa chimică specială, care include niveluri ridicate de polifenoli, cum este cinarina, împreună cu precursorul său, acidul clorogenic.

La mijlocul secolului al XX-lea, oamenii de știință italieni au izolat cinarina, un compus din frunzele de anghinare, responsabilă și pentru gustul său amar. Cinarina reproduce multe dintre efectele pentru sănătate ale întregii plante.

Anghinarea crește secreția biliară, îmbunătățește funcția hepatică și metabolismul lipidic, reduce inflamația și radicalii liberi și, în studii clinice, a avut efect de reducere a glicemiei.

  • Efect coleretic-colagog. Anghinarea crește secreția și eliminarea de bilă, fiind unul dintre cele mai utilizate remedii pentru afecțiunile funcționale ale vezicii biliare caracterizate de o secreție biliară redusă.
  • Efect hepatoprotector și hepatoregenerator. Anghinarea protejează celulele ficatului de substanțele toxice, stimulează regenerarea țesutului hepatic și ajută funcția antitoxică a ficatului, astfel, ceaiul de anghinare se număra printre cele mai importante ceaiuri pentru detoxifierea ficatului.
  • Stimulează metabolismul lipidelor și colesterolului. Efectele de scădere a lipidelor date de extractul de frunze de anghinare au fost observate în studii clinice umane. În anii 1970, oamenii de ştiinţă europeni au arătat prima dată abilitatea cinarinei de a reduce colesterolul la oameni.
  • Efect tonic amar. Ceaiul de anghinare băut cu 30 de minute înainte de masă stimulează pofta de mâncare și stimulează secrețiile digestive.

 

Beneficiile anghinarei pentru sănătate

Îmbunătățește digestia și sănătatea ficatului

Anghinarea activează digestia prin stimularea secreției biliare. Aduce beneficii în afecțiuni digestive dispeptice, cu senzație de plenitudine, greață, flatulență, dischinezii biliare, colecistopatii, după colecistectomie, în afecțiuni subacute sau cronice ale căilor biliare. Este inclusă în numeroase produse naturiste pentru sănătatea ficatului (hepatită, ficat gras, insuficiență secretorie hepatică).

Reduce trigliceridele și colesterolul

Anghinarea mai este folosită ca stimulator al metabolismului grăsimilor. Studiile au arătat că extractele de anghinare scad semnificativ trigliceridele din sânge și colesterolul rău (LDL), în timp ce cresc colesterolul bun (HDL).

Ajută în cura de slăbire

Având în vedere rezultatele unor studii recente privind efectele asupra metabolismului grăsimilor și efectele anti-obezitate ale anghinarei, acesta poate fi un bun candidat pentru curele de slăbire.

Reduce riscul cardiovascular

Prin proprietățile sale antioxidante, de scădere a colesterolului și trigliceridelor, scade riscul formării plăcilor de aterom prin depunerea colesterolului pe vasele de sânge și reduce riscul de infarct miocardic.

Cum se poate administra anghinarea?

Produsele cu anghinare sunt disponibile în diferite forme, inclusiv capsule, tablete, ceaiuri  și tincturi.

Ceai de anghinare. Ceaiul de anghinare este metoda cea mai populară de consum. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.

Tinctura de anghinare. Se administrează câte 30-50 picături de 3 ori pe zi, diluate în minim 150 ml apă sau ceai.

Capsule pe bază de anghinare. Conțin pulbere de anghinare sau extract de frunze de anghinare, această formă concentrată este adesea standardizată pentru a conține cantități specifice de compuși bioactivi și poate fi consumat în special sub formă de capsule, individual sau în combinație cu alte plante sau extracte, pentru un efect sinergic.

Dozele zilnice de produse cu anghinare sunt recomandate în funcție de efectul formulării, de afecțiunea pentru care este indicată formularea și în funcție de vârstă. Toate recomandările de utilizare se regăsesc în etichetarea produselor.

 

Reacții adverse și contraindicații anghinare

Este important de reținut că, deși produsele din anghinare sunt în general considerate sigure pentru consum, persoanele cu afecțiuni medicale specifice sau alergii ar trebui să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a le utiliza, în special în forme concentrate sau ca suplimente.

Produsele cu anghinare sunt contraindicate în obstrucţie biliară, insuficienţă hepatică gravă, în perioada de sarcină și alăptare.

 

BIBLIOGRAFIE

Mohaddese Mahboubi, Cynara scolymus (artichoke) and its efficacy in management of obesity, Bulletin of Faculty of Pharmacy, Cairo University, Volume 56, Issue 2, 2018, Pages 115-120, ISSN 1110-0931, https://doi.org/10.1016/j.bfopcu.2018.10.003.

Porro, C.; Benameur, T.; Cianciulli, A.; Vacca, M.; Chiarini, M.; De Angelis, M.; Panaro, M.A. Functional and Therapeutic Potential of Cynara scolymus in Health Benefits. Nutrients 2024, 16, 872.

Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.221-224.

 

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri