Anason stelat
Illicium verum Hook.Anasonul stelat este un arboraş sempervirescent din familia Illiciaceae, indigen în sud-estul Chinei, vegetând frecvent pe versanţii muntoşi din regiunea Yunnan. Arbustul atinge înălţimea de 2,5-3,5 m şi prezintă frunze întregi, lanceolate, transparent-punctate; florile multipetale de culoare galben-verzuie, produc fructe în formă stelată cu 5-10 braţe radiale în formă de bărcuţă, de culoare maronie, cu seminţele maronii lucioase.
Nu trebuie confundat cu anasonul stelat japonez care este foarte toxic (Illicium anisatum L.) sau cu anasonul stelat otrăvitor (Illicium lanceolatum A. C. Smith) care conţine numeroase sescviterpene neurotoxice.
Cunoscut ca anason stelat în limba română, engleză (star anise), bunga lawang în Malay şi Indoneziană, stemanis în Germană, şi ba chio în Chineză.
Plantă cunoscută în tradiţia medicală chineză, din Caraibe şi America Latină sub formă de infuzie pentru tratarea colicilor la copii. Uneori fructul proaspăt era mestecat pentru a ajuta digestia şi pentru a împrospăta respiraţia. Utilizarea tradiţională a anasonului stelat în regiunile Asiei şi Americii de Nord înregistrează cel puţin 10 tipuri de afecţiuni diferite, precum reumatismul, lumbago, indigestia şi alte tulburări digestive (colicile), durerile abdominale şi, de asemenea, tusea, datorită efectelor sale antibacteriene, carminative, diuretice, odontalgice, stimulente şi stomahice. Fructul de anason stelat realizează un efect antibacterian similar cu al penicilinei.
Fructele de anason stelat conţin numeroşi compuşi volatili (în principal anetol), sescviterpene de tipul seco-prezizaane, fenilpropanoide, lignane, flavonoide, fenoli şi alţi constituenţi, fiind o sursă importantă de acid shikimic, un ingredient principal în produsul antiviral Tamiflu recomandar împotriva virusului Influenza A și Influenza B. Unii constituenţi sunt produşi secundari de metabolism şi sunt consideraţi direct responsabili pentru activitatea antioxidantă, antimicrobiană, antifungică şi anticancer a fructelor. Unii autori au raportat relativ la un grup de flavonoide un mare număr de activităţi biologice precum cea antioxidantă, antiinflamatoare, antimicrobiană, anticancer şi antialergică.
Anetolul, component majoritar al uleiului esențial de anason stelat/anason reduce sinteza sau eliberarea de substanțe endogene care produc inflamația și durerea, astfel are un efect analgezic și antiinflamator și se poate folosi în durerile de gât. De asemenea, are acțiune bronhodilatatoare și expectorantă, asta înseamnă că facilitează respirația și decongestionează căile respiratorii.
Studiile moderne de farmacologie au demonstrat că extractul crud şi compuşii activi din fructe realizează numeroase acţiuni farmacologice, având în special acţiune antimicrobiană, antivirală, antioxidantă, insecticidală, analgezică, sedativă.
Fructul mai este întrebuinţat în bucătărie şi ca aromatizant în produse de patiserie, bomboane, gumă de mestecat, ceaiuri. Este unul din ingredientele utilizate la realizarea pulberii din cinci condimente tradiţionale în arta culinară chineză şi vietnameză. Uleiul esenţial este folosit la aromatizarea lichiorurilor, a băuturilor uşoare şi produselor de patiserie.
Un studiu realizat la 40 pacienți cu calculi renali a demonstrat că o combinație de mai multe componente volatile printre care și anetol, a condus eliminarea calculilor renali mai mari de 3 mm în diametru în comparație cu placebo (61% vs. 28%).