facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Ananas
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Ananas

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât și al fructului. Conține vitaminele A, B, B1 și C. Conține de asemenea betacaroten, potasiu, magneziu și săruri minerale. Stimulând organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate.

A fost descoperit în sudul Braziliei și al Paraguayului. Băștinașii îl numeau “nana”, adică “fructul delicios, parfumat”. A fost adus în Europa de Cristofor Columb și cultivat în sere începând cu anul 1720.

Ananasul conține acid citric, acid malic, vitaminele A, B, B1 și C cât jumătate din fructul unui portocal. Totodată, conține o drojdie și un ferment digestiv (bromelină) care digeră în câteva minute de 1000 de ori greutatea ei de proteine și care este comparată cu pepsina și papaina. Totodată, ananasul conține deopotrivă beta-caroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf și săruri minerale.

Se folosește în fitoterapie pentru proprietățile digestive, stomahice, nutritive, diuretice, detoxifiante. Este totodată utilizat și în tratamentul obezității. Uz extern: sucul de ananas în aplicație externă este recomandat ca tonifiant al pielii.

Activitatea proteolitică este datorată bromelainei, o enzimă proteolitică, capabilă sa degradeze proteinele, favorizând digestia; este indicată în caz de simptome dispeptice, constipaţie, diaree, indigestie. Are capacitatea de a reduce balonarea, gazele şi alte simptome ale sindromului de colon iritabil; ajută la echilibrarea acidităţii gastrice, precum şi alcalinităţii intestinului subţire. Este activă atât în mediu acid gastric, cât şi în mediu alcalin din intestin. S-a dovedit a fi un înlocuitor adecvat pentru pepsină şi tripsină în cazuri de deficit.

Bromelaina reprezintă un amestec de enzime proteolitice, cu activitate maximă între pH-ul 3 şi 8 şi este stabilă la pH=2 pentru o perioadă scurtă de timp. Studiile in vitro au arătat că efectul său în digestia cazeinei, la pH=3 este similar cu cel al pepsinei, iar la pH=6 este similar cu cel al tripsinei.

 Bromelaina are efect antispastic, inhibă contracţiile intestinale – în condiţii patologice – printr-un mecanism care implică antagnizarea receptorilor PAR2 membranari, inhibarea fosfolipazei C şi fosfodiesterazei 4, normalizând astfel motilitatea intestinală.

Mai are acțiune anticelulitică, antiinflamatoare, antiedematoasă. Bromelina conținută în ananas, mai ales combinată cu tripsina, poate fi utilă pentru reducerea inflamației și a durerii de genunchi pentru persoanele care suferă de artroză, cu efecte posibile asupra poliartritei reumatoide, desi dovezile sunt puține în ceea ce o privește pe cea din urmă.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri