Discută cu
medicul Fares
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Afin

Vaccinium myrtillus L. (Ericaceae)

Primele menţiuni în scrierile europene despre efectele benefice ale afinului asupra sănătăţii datează aproximativ din anul 1100. Utilizarea acestuia pentru efectele sale asupra ochilor a fost cu adevărat răspândită mai ales pe teritoriul actual al Italiei, dar conform legendei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial era consumat sistematic de piloţii flotei aeriene britanice, mai ales înaintea raidurilor nocturne. Amerindienii cunoşteau proprietăţile de conservant natural ale afinelor. Ei făceau o mâncare numită pemmican, care consta într-un amestec de afine cu carne uscată sau peşte uscat, făcute pastă iar aceasta le asigura oamenilor necesarul de proteine şi vitamine. De asemenea, conţin o mare cantitate de vitamina C. Iată de ce, expuşi riscului de a face scorbut, marinarii de odinioară duceau cu ei în lungile călătorii pe mare butoaie întregi de afine.

Indienii foloseau afinele şi ca medicament, amestecându-le cu făină de porumb şi punând cataplasme pe răni pentru a preveni infectarea sângelui.

Afinul este un subarbust stufos, rămuros, cu frunze mici, ovale, iar fructul este numit afină și reprezintă o bacă de culoare albastru-închisă, zemoasă, cu suc violaceu, cu gust plăcut dulce acrișor. Înflorește în lunile mai-iunie.

Frunzele și fructele de afin conțin compuși antioxidanți ce pot preveni afecțiunile cardiovasculare sau agravarea acestora. Pe lângă vitamina C, fructele mai conțin antocianozide, împreună cu hiperozidă și quercetrin (flavonoide). Sinergismul acestor compuși generează efecte benefice asupra sănătății organismului. Antioxidanții previn formarea radicalilor liberi și daunele asupra celulelor în cazul oxidării, daune ce conduc la formarea celulelor canceroase. Antocianii ajută de asemenea la creșterea rezistenței pereților vaselor de sânge și cresc fluxul de circulare al sângelui, evitând astfel și agregarea plachetelor sanguine. Extractul din frunză de afin protejează vasele împotriva aterosclerozei prin scăderea nivelului LDL colesterol (colesterol rău), factor major în formarea plăcilor de aterom.

Cercetări recente au demonstrat că extractele din fructe și din frunze prezintă beneficii terapeutice printre care și efectul de inhibare al histaminei de către fructele de afin, mecanism atribuit abilității crescute a afinului în vindecarea rănilor și a ulcerului gastrointestinal. Acest mecanism se datorează unor taninuri catehice, compuși cu acțiune astringentă și antiinflamatoare. Studii pe extractul de frunză de afin arată ca această plantă este eficientă împotriva unor germeni precum Escherichia coli și Staphylococcus aureus.

Studiile care au investigat rolul fructelor de afine în modularea celulelor imune, la adulți, au arătat că afinele au efect imunomodulator și antiinflamator, asta înseamnă că afinele stimulează în mod natural imunitatea.

De asemenea, frunzele de afine participă la reglarea tranzitului intestinal, reducerea hiperglicemiei, iar fructele au rol antimicrobian în cazul infecțiilor urinare, pentru creșterea aportului de vitamina A în organism și îmbunătățirea vederii.

Antocianii din afine oferă protecţie faţă de procesele de fotooxidare la nivel retinian, prin prevenirea fotooxidării pigmentului ocular de tip lipofuscină A2E. Odată cu îmbătrânirea, acest pigment se acumulează în epiteliul retinian şi joacă un rol major în patogeneza degenerării maculare.

Prin intermediul antocianilor, extractele de fructe de afine cresc rezistenţa capilară, întârzie evoluţia miopiei şi a opacifierii cristalinului, reduc anormalităţile retiniene, îmbunătăţesc adaptarea ochiului la vederea nocturnă, cresc acuitatea vizuală. Mecanismele implicate au la bază proprietăţile antioxidante, angioprotectoare, abilitatea de creştere a integrităţii colagenului şi favorizarea activării regenerării purpurei retiniene, componenta retinei responsabilă de ajustarea vederii la lumină şi întuneric.

Asocieri recomandate

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.