facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Acai
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Acai

Euterpe oleracea Mart.

Acai (açaí - a-sigh-ee) este un palmier originar din America Centrală şi de Sud, mai ales în regiunea Amazoniană. Este cunoscut de nativii din aceste zone ca "içá-çai", ceea ce înseamnă “fructul care plânge”. Timp de sute de ani, fructele de acai au constituit hrană tradiţională pentru populaţia nativă a Amazonului, şi parte a folclorului acestora, găsindu-şi loc atât în legende cât şi pe masa acestora.

Istoricul utilizării fructelor de acai ne duce în urmă cu mai multe secole.

Legenda începutului utilizării fructelor de acai este foarte interesantă şi relevantă pentru noi, astăzi. Se spune că demult, înainte cu câteva secole, era un trib indian care trăia lângă izvoarele Amazonului (în partea de Nord-Est a Braziliei de astăzi, numită acum Beselem). Tribul indian trecea printr-o perioadă dificilă din cauza lipsei de hrană, trăind o atmosferă de conflicte şi foamete din cauza faptului că pădurea tropicală nu a fost capabilă să mai ofere hrană destulă. Disperat, conducătorul tribului, pentru a limita populaţia, a ordonat uciderea pruncilor nou-născuţi inclusiv a copilului nou-născut al fiicei sale favorite, Iaca. La fel ca şi celelalte mame, Iaca a fost devastată de această măsură, jelindu-şi copilaşul mort multă vreme. Într-o zi a auzit dinspre pădure un plânset de copil şi a plecat în pădure să caute copilul, din ce în ce mai adânc în inima pădurii, dar fără rezultat. În schimb, a găsit un palmier mare, mai mare decât alţi arbori, şi plin de fructe. A realizat atunci că dacă ar fi găsit acest palmier înainte, copilul ei ar fi trăit, şi i s-a frânt inima. A căzut şi a murit sub acest palmier. Când membrii tribului şi tatăl său, căutând-o, au găsit-o sub acai, şeful tribului a decis ca acest palmier să-i amintească de fiica sa, şi l-a botezat acai (reversul numelui fiicei sale Iaca). Sfârşitul poveştii ne spune că tribul a supravieţuit datorită acestei noi surse de hrană.

Descoperirea calităţilor sale medicinale s-a petrecut cam pe la 1616, când, pentru a proteja o zonă de atacurile englezilor, olandezilor, şi francezilor, Francisco Castelo Branco, un căpitan portughez, a construit Forte do Presepio, o fortăreaţă militară. Din cauza bolilor aduse de europeni, mare parte din populaţia nativă a pierit. Dar, cei rămaşi au supravieţuit datorită proprietăţilor medicinale ale fructelor de acai. De atunci, fructele de acai sunt mult utilizate, în special pentru proprietăţile imuostimulatoare şi energetice.

Utilizarea lor în lumea modernă a început prin anii 1950-1960, cand erau recomandate pentru calităţile sale energetice.

Cercetările ştiinţifice au găsit că fructele de acai sunt bogate în antioxidanţi, fibre, grăsimi sănătoase şi amoniacizi importanţi.

Beneficiile cunoscute ale fructelor de acai sunt îmbunătăţirea funcţiei digestive, energizare, îmbunătăţirea concentrării mentale, a somnului, normalizarea şi reglarea nivelelor de colesterol, îmbunătăţirea simptomelor diabetului, furnizarea de vitamine şi minerale (vitaminele A, B1, B2, B3, C şi E), combaterea eficientă a radicalilor liberi, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi a funcţionării inimii, imbunătăţirea sistemului imunitar, un aport ridicat de fibre, îmbunătăţirea vieţii sexuale, detoxifierea organismului, îmbunătăţirea vederii, încetinirea proceselor de îmbătrânire, îmbunătăţirea aspectului pielii, reduce inflamaţiile, ajută organismul în lupta împotriva cancerului.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri