Uleiurile esenţiale denumite şi volatile, se găsesc în diferite părţi ale unor plante cum sunt frunzele (mentă, rozmarin, eucalipt), florile (trandafir, lavandă), fructele (fenicul, anason, ienupăr) sau uneori în rădăcini (ghimbir), în scoarţă (scorţişoara), muguri florali (cuişoare), sau în coaja fructelor de citrice (portocală, lămâie). Ele difuzează uşor prin pereţii celuari şi se răspândesc în atmosferă, creând parfumul caracteristic al plantelor.
Ele sunt cele mai concentrate extracte din plante medicinale, (de exemplu din 100kg mentă se obţin 300gr ulei esenţial) de aceea sunt şi cele mai puternice şi eficiente în tratamentul natural a numeroase afecţiuni. Un ulei esenţial este compus zeci din substanţe chimice de sine-stătătoare a căror combinaţie generează proprietăţile acestuia. Astăzi este general acceptat faptul că aceşti constituenţi acţionează împreună prin sinergism, mai eficient decât un singur compus izolat din ulei. Acest fapt face ca bacteriile să nu poată dezvolta rezistenţă la uleiurile esenţiale, aşa cum se petrece la antibioticele de sinteză, care sunt formate dintr-o singură substanţă activă.
În timp ce proprietăţile uleiurilor sunt destul de diferite, există câteva domenii de acţiune comune, în care uleiurile esenţiale şi-au câştigat o bine-meritată reputaţie. Primul dintre acestea îl reprezintă acţiunea antiseptică: toate uleiurile esenţiale sunt antibacteriene, fiecare fiind eficient împotriva unor agenţi patogeni. Există sute de studii de laborator care au demonstrat eficienţa uleiurilor esenţiale împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor şi paraziţilor. Astăzi s-au dovedit a fi deosebit de eficiente, şi administrate corect în diferite tipuri de infecţii, se dovedesc de multe ori superioare unor antibiotice faţă de care germenii patogeni au dezvoltat rezistenţă. Spre exemplu, un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Islanda, arată că uleiurile esenţiale sunt mai eficiente decât antibioticele în tratarea otitelor la copii, iar studii efectuate pe uleiul esenţial de cimbru au demonstrat acţiunea sa asupra a numeroşi germeni patogeni printre care stafilococulul auriu, E. Coli, Klebsiella pneumoniae, virusuri gripale. De altfel, aromaterapia este o portiţă de scăpare pentru cei care prezintă intoleranţe, alergii sau rezistenţă la antibiotice.
Găsiţi aceste uleiuri esenţiale în remediile naturale de la Fares atât individual (ulei esenţial de cimbru, cuişoare, eucalipt, ienupăr, lavandă, mentă, pin, rozmarin, ti-tree) cât şi sub formă de combinaţii de uleiuri (Biosept Forte, Biosept Plus).