Tusea convulsivă (pertussis) este o afecțiune foarte contagioasă, care afectează plămânii și căile respiratorii. Denumită popular „tuse măgărească” sau „tusea de 100 de zile”, această problemă de sănătate e cauzată de bacteria Bordetella pertussis și se manifestă prin accese violente de tuse. Afectează adulți, dar mai ales copii. Haideți să vedem cât de periculoasă e și ce tratament natural pentru tuse convulsivă putem folosi!
CUPRINS:
Cauzele tusei convulsive
Cum se manifestă tusea convulsivă
Tratament naturist pentru tusea convulsivă
Prevenire tuse convulsivă
Cauzele tusei convulsive
Tusea convulsivă apare în urma infecției cu o bacterie care distruge cilii de la nivelul bronhiilor și determină inflamarea căilor respiratorii. Bacteria, numită Bordetella pertussis, se transmite ușor de la o persoană la alta, prin strănut, tuse sau contact apropiat cu cineva infectat. Transmiterea se poate face și indirect, prin atingerea suprafețelor contaminate și ducerea mâinilor la nas și gură.
De la expunerea la agentul infecțios, boala are o perioadă de incubație de 7-10 zile (sau chiar mai mult) și este extrem de contagioasă. Mai grav este că o persoană bolnavă poate transmite boala vreme de 3 săptămâni după apariția simptomelor, dar sunt și persoane infectate care nu au niciun fel de simptome, nu știu, așadar că sunt purtătoare ale bacteriei și o pot transmite mai departe. Până la 90% dintre contacții unei persoane infectate dezvoltă boala.
Cum se manifestă tusea convulsivă
La început, afecțiunea are simptomele unei infecții virale: rinoree, congestie nazală, strănut, febră ușoară, tuse uscată și stare letargică.
Apoi tusea devine severă, simptomele se agravează, în căile respiratorii se acumulează tot mai mult mucus, apar accese necontrolate și violente de tuse, respirație grea, senzație de sufocare, inclusiv vomă, transpirații, incontinență urinară. Aceste episoade se întețesc pe timpul nopții. Bolnavul poate avea 20-24 de reprize de tuse măgărească în 24 de ore. Între acestea, starea generală este bună, fără semne de boală.
De ce i se mai zice și „tuse măgărească”? Nu are nicio legătură cu simpaticul animal. Denumirea populară vine doar de la sunetul pe care bolnavii în scot, atunci când încearcă să respire în timpul sau la finalul unui atac de tuse.
La copii, tusea măgărească e periculoasă
Tusea convulsivă nu e o afecțiune ușoară. Ea poate da complicații care afectează sistemul respirator și sistemul nervos. Sunt în categorie de risc sugarii, copiii mici și persoanele vârstnice. La copii, tusea măgărească vine cu risc de complicații severe: de pneumonie, de otită medie, inflamarea cerebelului, chiar deces. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul e mai mare. Statisticile arată că aproximativ jumătate dintre sugarii sub un an care fac boala au nevoie de internare în spital.
Cât durează tusea convulsivă
Primul stadiu durează 1-2 săptămâni, cu simptome specifice răcelii.
Stadiul convulsiv durează 3-6 săptămâni, simptomul principal fiind tusea violentă.
Stadiul de convalescență persistă 6-10 săptămâni, perioadă în care simptomele se diminuează treptat.
Tratament pentru tusea convulsivă
Pentru anihilarea focarului infecțios, medicii recomandă tratament cu antibiotice. Medicamentele contra tusei nu sunt de ajutor si adeseori nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani.
În paralel cu antibioticele, e bine ca bolnavul să bea multe ceaiuri din plante medicinale cu proprietăți emoliente, expectorante, antitusive şi fluidizante ale secreției bronșice, precum ceaiul Bronhofit Ușurarea respirației sau ceaiul Plantusin. Ideale ar fi 3-4 căni de ceai pe zi, între mese. De altfel, hidratarea e esențială în tuse convulsivă, deoarece ajută la subțierea mucusului și contracarează deshidratarea organismului. Într-o cană de ceai se poate pune o lingură de sirop Plantusin forte, care contribuie la reducerea inflamației bronșice și la calmarea tusei.
Rețete din bătrâni pentru tuse măgărească
Nu putem uita de leacurile bătrânești pentru tuse măgărească. În tradiția românească un remediu eficient este laptele de măgăriță, care se poate administra chiar și copiilor mici. Un alt exemplu este amestecul din suc proaspăt din ridiche neagră și miere, în părți egale, consumat de 3-4 ori/ zi, între mese. Alt tratament natural pentru tuse convulsivă se prepară din 2-3 căței de usturoi curățați, puși la fiert în 300 mp lapte. Ia din acest amestec câte o linguriță din oră în oră.
Pentru ameliorarea tusei pe timp de noapte, încearcă să dormi cu capul mai sus decât restul corpului, pentru ca secrețiile nazale să se dreneze mai bine, să nu stagneze, să se acumuleze și să provoace tuse. Așadar, pune-ți două perne sub cap. De asemenea, e recomandat să ai în cameră un umidificator.
Prevenire tuse convulsivă
Pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru femeile însărcinate, cea mai eficientă metodă de prevenție a tusei convulsive este vaccinarea. Aceasta nu te ferește de contaminarea cu bacteria Bordetella pertussis, dar poate reduce mult simptomatologia și riscurile.
Alte metode de prevenție țin de igienă, de evitarea aglomerației și în special a contactului cu persoane care tușesc.
La nivel mondial, se estimează peste 24 de milioane de cazuri de tuse convulsivă anual și aproximativ 160.700 de decese, în special în rândul copiilor foarte mici. Nu ignora boala! Tratamentul natural pentru tuse convulsivă, luat încă de la primele simptome, reduce severitatea infecției, scade riscul de complicații și grăbește vindecarea.