Toamna sistemul nostru imunitar trebuie sa fie gata pentru socurile pe care le are de suportat organismul in aceasta perioada a anului. Sistemul imunitar este o bariera a organismului, care ne poate apara in fata virusurilor si a altor tipuri de agresori microscopici. Construirea unui sistem imunitar puternic trebuie sa reprezinte o prioritate pe termen lung pentru fiecare dintre noi.
Sarcina principala a sistemului imunitar este aceea de a identifica, neutraliza si distruge orice amenintare la integritatea organismului nostru, care poate declansa boala. Oscilatiile mari de temperatura, foarte frecvente toamna, ne supun unui stres metabolic suplimentar. Ne putem apara in mod natural folosind farmacia naturii.
Ne stau la indemana plante cum ar fi catina, macesele, echinaceea sau combinatii ale acestora. Produsele naturale bazate pe aceste plante devin din ce in ce mai solicitate. Motivul este bine intemeiat: sunt eficiente si sigure, ajutoare de nadejde in lupta cu bolile specifice sezonului rece.
Catina este un polivitaminic natural neegalat de niciun produs farmaceutic de sinteza. In boabele portocalii cu gust acrisor natura a concentrat cantitati insemnate de Vitamina C, Vitamina A si betacaroten (puternic antioxidant natural).
Macesele au un continut foarte mare de vitamina C, dar ele contin si alte vitamine B1, B2, K, PP. Tratamentul cu macese mareste capacitatea de aparare a organismului, permeabilitatea si elasticitatea capilarelor, ajuta la pastrarea sanatatii rinichilor si trateaza anemiile.
Echinaceea este unul din remediile naturale cele mai vechi, fiind descoperita in America de Nord de mai bine de 100 de ani. Ea este considerata un adevarat antidot impotriva infectiilor, datorita actiunii imunostimulatoare pe care o manifesta. Spre deosebire de antibioticele alopate, care distrug direct bacteria, echinaceea actioneaza indirect, anihiland microbul prin cresterea raspunsului imun al corpului, adica a capacitatii sale de lupta si aparare.
Aceste plante se pot consuma sub forma de decoct. La o cana de apa (250ml) se pun doua linguri de fructe si planta uscate si maruntite. Preparatul se fierbe la foc mic timp de 15 minute, completandu-se treptat apa care se evapora. Dupa filtrare si racire poate fi utilizat timp de trei zile. Se iau doua linguri pe zi din acest decoct (30 ml) dimineata si seara, timp de trei saptamani.