Una din neplîcerile date de răceală și gripă este infecția urechii medii. Apare atunci când legătura dintre gât și urechea medie, denumită Trompa lui Eustache, se blochează din cauza inflamației căilor nazale, fapt care duce la acumulare de lichid. Bacteriile și virusurile se dezvoltă acolo și determină infecția. Apare durerea, uneori destul de severă, pierderea auzului, dar și scurgeri din ureche, febră, amețeală. Și pentru această afecțiune există plante medicinale cu mare putere vindecătoare.
Indicate sunt plantele cu proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Poți face spălături cu ceai de mușețel sau de urzică. Apoi, se știe că usturoiul este antibacterian și un adevărat antibiotic natural. Îl poți folosi și în cazul otitei. Zdrobește câțiva căței de usturoi, iar sucul rezultat picură-l în ureche. Și ceapa este eficientă împotriva durerii de urechi. Ea se folosește sub formă de compresă - toci ceapa mărunt, o pui pe o compresă, aplici pe urechea bolnavă și o fixezi cu o căciulă.
Un alt remediu naturist este să te folosești de căldură. Pune comprese calde de săculeți cu sare grunjoasă pe urechea dureroasă sau o sticlă cu apă caldă, învelită într-o pânză.
Uleiurile esențiale sunt și ele de folos. Spre exemplu, cel de busuioc este, spun cercetătorii, la fel de eficient ca un antibiotic. Pune două-trei picături de ulei esențial de busuioc în ureche, iar inflamația și durerea dispar în scurt timp. Uleiurile de cimbrișor și de lumânărică diminuează durerea de ureche și ajută la retragerea infecției. Mai poți picura în ureche ulei esențial de levănțică, lumânărică sau sunătoare câte trei picături diluate în ulei călduț de măsline. Cu ulei esențial de mușețel sau levănțică poți face și inhalații, timp de 10-15 minute. Nu picura nimic în ureche dacă ai scurgeri, deoarece acestea indică o perforare a timpanului.
Pe timpul nopții, durerile sunt mai mari. Asta din două motive: stând culcat, urechea medie nu se drenează la fel de bine, iar înghițitul, care favorizează deschiderea Trompei lui Eustache, nu se produce la fel de des ca ziua. Recomandat este ca noaptea să-ți pui sub cap o pernă suplimentară ca să ai capul puțin mai ridicat și să permiți drenarea trompei.