Tinctura Răceala și Gripă este unul din cele mai des folosite produse naturale pentru combaterea afecțiunilor respiratorii caracteristice sezonului rece. Eficiența ei este datorată faptului ca tincturile sunt imediat absorbite de organism, iar substanțele active din compoziția lor își instalează efectul curativ aproape instantaneu.
Tinctura conține plante precum creţuscă, şovârv, cimbru, fructe de coacăz, frunze de plămânărică, rizomi de ghimbir, dar si ulei esenţial de ti-tree. Acestea au un efect antiinflamator, antiinfecţios, febrifug, sudorific, imunostimulator, antitusiv, expectorant.
Sovarvul, cimbrul și plămânarica, de exemplu, au o acțiune expectorantă și fluidizantă a secrețiilor bronșice, fiind extrem de utile în bronșite și traheobronsite. Substanțele active din sovarv , cimbru și ti-tree sunt adevarate antibiotice naturale cu un spectru foarte larg de acțiune (peste 100 de tipuri de bacterii).
Crațușca și coacăzul negru, alături de ghimbir, sunt între cele mai eficiente plante cu acțiune antiinflamatorie și antiinfecțioasă.
Copii între 3 și 4 ani vor lua 10-15 picături la 1 cană cu ceai sau într-o linguriță de miere de 3 ori pe zi. Cei de 5-6 ani vor crește doza la 15-20 picături la o cană cu ceai de 3 ori pe zi. Copiii de 7 până la 10 ani vor lua 25-30 picături la o cană cu ceai de 3 ori pe zi. Cei de 11-14 ani vor mari doza la 30-35 picături la cană de ceai de 3 ori pe zi. În sfârșit, copiii peste 14 ani și adulții pot lua 40 de picături la o cană de ceai de 3 ori pe zi. Cura durează 7-10 zile în infecţiile acute şi 1-3 luni pentru prevenirea îmbolnăvirii. În cazul în care administrarea nu se poate face în miere sau ceai, se recomandă utilizarea ca diluant a unui sirop natural (Sirop Plantusin).