Afecțiunile hepatice sunt tot mai frecvente şi afectează calitatea vieţii tot mai multora dintre noi. Ficatul este o adevarată uzină vie, în care se desfășoară continuu mii de procese simultan, cu scopul final de a susţine funcţionarea optimă a organismului. Este cel mai mare organ intern şi are o capacitate unică de a se regenera (de reîntregire a celulelor ce au fost distruse de o boală sau de o leziune pe termen scurt). Dar, dacă ficatul suferă leziuni repetate, pe termen lung (boli cronice), modificările devin ireversibile, interferând cu funcţia acestuia.
Alcoolul, virusurile, medicamentele hepatotoxice, toxicele industriale se metabolizează în ficat, unde sunt transformate în metaboliți şi produşi intermediari. Prima consecinţă observabilă este încărcarea cu grăsimi a ficatului, realizându-se aşa-numitul „ficat gras”, sau steatoză hepatică. Deşi ficatul are o mare capacitate de regenerare, persistența agresiunilor sau o reactivitate individuală deosebită determină instalarea suferinţelor hepatice cronice. Tratamentele naturiste, bazate pe plante medicinale, aduc reale beneficii în prevenirea şi tratarea afecţiunilor ficatului.
Rumex Carbo face parte din acele remedii naturiste cu reţete culese din tradiţiile monahale românești; este o pulbere carbonizată din: sâmburi de măslin, seminţe de struguri, crenguţe de viţă de vie, rostopască, rizomi de ştevia-stânelor. Pentru realizarea acestui produs naturist am folosit o tehnologie nouă şi specială, care prevede arderea plantelor medicinale într-un cuptor de calcinare, utilizând o temperatură înaltă, într-un spaţiu ventilat. În urma calcinării plantelor se obţine o pulbere (cenuşă) foarte bogată în minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier). Este un foarte bun hepatoprotector, decongestiv şi antiinflamator hepatic, fiind recomandat în hepatite virale acute şi cronice, congestie şi insuficienţă hepatică. Se poate consuma de către femeile însărcinate şi mamele care alăptează. Se administrează 3 grame de pulbere calcinată (un flacon) amestecată cu 1 lingură de miere de albine, o dată la 3 zile.
Ceaiul Hepatic, reţetă culeasă de la Mănăstirea Muncelu, conţine fructe de armurariu, salvie, fructe de fenicul, isop, verbină, frunze de dud, frunze de zmeur. Acţiunea terapeutică a acestui ceai medicinal este conferită de proprietăţile hepatoprotectoare, decongestive, detoxifiante şi regeneratoare hepatice ale principiilor active din plante, care susţin buna funcţionare a ficatului şi vezicii biliare
De o mare importanță în protecția ficatului este calitatea alimentelor cu care ne hrănim. Mai jos sunt doar câteva recomandări.
Dintre legume şi zarzavaturi: salată verde, sucuri de radăcină şi frunze de pătrunjel, ţelină, morcov, sfeclă roșie.
Dintre fructe, cele mai eficiente sunt:
- cătina - deopotrivă drenor, stimulent hepatic și stimulent imunitar;
- merele, gutuile, struguriii; dacă hepatita este combinată cu constipaţia, este în mod special indicat sucul proaspăt de prune.
Alte fructe recomandate: agrişe, cireşe, fragi, lămâie, măsline, vişine, pepene verde. Datorită conținutului de zaharuri, fructele măresc rezerva de glicogen a ficatului, îmbunătăţesc starea lui funcţională, protejându-l împotriva substanţelor toxice, iar vitaminele ajută la regenerarea celulelor.
Dr. Carmen Nonn