Cu toţii am suferit măcar o data de tuse productivă şi ştim câte neplăceri ne cauzează. Haideti să aflăm mai multe despre această afecţiune şi mai ales despre cum poate fi combătută.
Tusea convulsivă, denumită și “tuse măgărească” sau pertusis este o infecție acută a aparatului respirator cauzata de Bordetella pertusis sau Haemophiluspertusis.
Afectează de obicei sugarii și copii cu vârsta mică dar și adulții cu imunitate scăzută. Tusea convulsivă se poate agrava, complicațiile acesteia fiind pneumonia şi convulsiile.
Iată câteva metode naturiste și recomandări pentru a combate tusea convulsivă:
În primul rând, nu uitaţi să vă hidrataţi; consumul mai mare de lichide ajută la fluidificarea mucusului și contracarează deshidratarea organismului.
Pentru anihilarea focarului infecțios, vă recomandăm antibiotice naturale. Un astfel de exemplu este Biosept forte, un amestec de uleiuri esențiale care poate fi administrat adulţilor şi copiilor mai mari de 6 ani (3 picături de 3-4 ori pe zi). Copiilor sub 6 ani le recomandăm Biosept plus – un alt amestec de uleiuri esențiale – și siropul Biosept. O variantă mai ușoară de antibiotic natural sunt comprimatele Plantusin, care pot fi asociate pentru creșterea eficienței.
Pentru efectul antitusiv, vă recomandăm ceaiuri din plante medicinale cu proprietăți emoliente, expectorante, antitusive şi fluidizante ale secreției bronșice, precum ceaiul Ușurarea respirației sau Plantusin. Este indicat să consumaţi 3-4 căni de ceai pe zi, între mese. La fel de eficient pentru efectul antitusiv dar şi pentru cel antispastic este siropul de Patlagină sau Plantusin forte, care poate fi administrat inclusiv copiilor.
Remediile tradiţionale şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, aşa că, daca sunteţi adepţi ai leacurilor “băbeşti”, puneţi la fiert în 300 ml lapte 2-3 căței de usturoi curățați, din care luaţi câte o linguriță din oră în oră. Un alt remediu eficient este amestecul din suc proaspăt din ridiche neagră și miere de albine, în părți egale, consumat de 3-4 ori/ zi, între mese.
Natura este foarte generoasă cu noi, întrucât ne ofera şi alte plante – în afară de cele prezentate mai sus – care au efect benefic în ameliorarea tusei convulsive. Printre acestea se numără cimbrul, iarba mare, roua cerului(Drosera rotundifolia) şi fenicul.
În concluzie, există o groază de remedii naturiste la care să apelăm data viitoare când ne vom confrunta cu tusea convulsivă.
Adaugă comentariu