Până la vârsta de 10 ani, un copil face în medie 1-2 amigdalite pe an. Este normal, așa își obișnuiește corpul cu diverși microbi și își construiește imunitatea. Nu e indicat să-i administrezi imediat antibiotice, mai ales fără recomandarea medicului. Natura ne-a dat leacuri mult mai bune și mai sigure, care ușurează simptomele și tratează fără efecte adverse amigdalele inflamate.
Amigdalita, sau „roșul în gât” este mai degrabă o boală a copilăriei. Se manifestă cu dureri în gât, răgușeală, o ușoară febră, iar dacă îl pui pe cel mic să deschidă gura, poți vedea amigdalele inflamate și înroșite. Fiind contagioasă, se răspândește rapid în școli și grădinițe, însă nu te panica pentru că nu e grav, se vindecă în câteva zile. E bine totuși să apelezi la câteva remedii naturiste și să urmezi sugestiile de mai jos pentru a vindeca boala fără recidive, pentru a evita complicațiile și cronicizarea.
- Un antibiotic și un antiviral natural este polenul, iar el poate distruge agenții patogeni de la nivelul gâtului dacă este mestecat încet. Se administrează câte o jumătate de linguriță de trei ori pe zi, după masă. Tinctura de propolis este un veritabil medicament pentru gât. Pune câteva picături în lingurița cu miere pe care trebuie să o primească zilnic copilul.
- Dacă copilul este destul de mare, poate să facă gargară cu lichide dezinfectante, de 2-3 ori pe zi. O astfel de soluție pentru gargară este apa călduță cu sare sau decoctul din coajă de salcie (două lingurițe la 250 ml de apă), sau infuzia de nalbă, de salvie, ori de mușețel. De altfel, ceaiul de mușețel poate fi și băut ca atare. Emolient, cicatrizant, antiinflamator și antiseptic, el calmează iritația gâtului. Adaugă în el miere și puțină zeamă de lămâie, aceste două ingrediente fiind recomandate pentru afecțiunile amigdalelor.
- Sucurile proaspete de morcov, sfeclă și castravete, băute individual sau combinate, s-au dovedit a fi foarte bune pentru tratarea amigdalitei.
- Îi mai poți da să bea lapte cald în care ai presărat un vârf de turmenic, un condiment mai puțin cunoscut la noi, cu un gust aproape insesizabil, dar care are o mare putere de a reduce inflamațiile însoțite de înroșire, este antiseptic și grăbește vindecarea.
- Dă-i să mănânce alimente moi, supe calde, compoturi și ceaiuri medicinale cu efect emolient, calmant, vindecător.
- Compresele aplicate pe gât sunt și ele eficiente, având efect calmant, liniștitor. Pot fi făcute cu ceai din frunze de nuc, în care ai înmuiat o batistă sau cu cataplasme cu varză tocată.
- Îi mai poți da copilului siropuri din plante cu efect antibacterian, antiviral, antiinflamator și imunostimulent, cum este siropul Biosept de la Fares.