Regimul alimentar pentru scăderea colesterolului – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Regimul alimentar pentru scăderea colesterolului

Hrana este esenţială pentru a  vă menţine colesterolul în limite normale.

Iată 3 aspecte cheie de care trebuie să tineţi cont dacă doriţi să vă păziţi de pericolele creşterii colesterolului rău (LDL colestrerol):

1.Eliminaţi grăsimile saturate din hrana zilnică.

Pentru aceasta preparaţi alimentele prin fierbere sau coacere și nu prin prăjire. Renunţaţi la carnea grasă , slănină, jumări, mezeluri şi la produsele lactate cu conţinut ridicat de grăsimi cum sunt untul, smântâna, laptele gras, brânza grasă, în mod special cea de oi şi bivoliţă. Evitaţi produsele din comert, preparate cu grăsimi hidrogenate (margarina) şi care sunt  ascunse într-o varietate mare de alimente de cofetărie, patiserie, snacks-uri, fast-food.

Înlocuiţi grăsimile saturate (untură, unt) şi grăsimile artificiale (margarină) cu cele nesaturate cum sunt uleiurile vegetale presate la rece (de măsline, floarea soarelui, soia, porumb, in, rapiţă, cânepă, nucă, dovleac). Aceste uleiuri nu trebuie fierte sau prăjite deoarece îşi pierd proprietăţile curative. Ele se adaugă la sfârşit pe mâncarea gătită, sau pe salate.

Puteţi consuma nuci, alune, migdale, fistic seminţe de floarea soarelui şi dovleac neprăjite şi nesărate. Acestea conţin grăsimi nesaturate şi acizi graşi omega 3 care reduc colesterolul rău (LDL) şi grăsimile din sânge şi cresc colesterolul bun (HDL).

2.Consumaţi alimente bogate în fibre.

Fibrele alimentare împiedică absorbţia la nivelul intestinului a grăsimilor şi a glucidelor având ca rezultat reducerea colesterolului din sânge.

Luaţi un mic dejun cu fulgi de cereale integrale, taratele de ovaz, seminţe de in. Pentru prânz şi cină apelaţi la leguminoase (fasole, linte, năut, soia), ciuperci şi legume (varză, brocoli, conopidă, spanac, vinete, morcovi, dovlecei, sfeclă, țelină, pătrunjel, gulii, roșii, castraveți, ardei, ceapă, usturoi) coapte, fierte sau crude în salate. Între mese consumaţi cât mai multe fructe: mere, zmeură, mure,coacaze, prune, piersici, nectarine, pere roşu, pepene galben, lămâi,  portocale, grapefruit, ananas, kiwi, mango, smochine, curmale, banane, stafide.

3. Reduceţi consumul de dulciuri.

Este mai puţin cunoscut faptul că zahărul în exces se transformă în organism în colesterol şi acizi graşi care se depun sub formă de grăsime.

Dl. profesor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că produsele de patiserie sau cofetărie conţin, pe lângă zaharuri, amidon şi grăsimi hidrogenate, iar această combinaţie creşte dramatic concentraţia colesterolului în sânge.  „Consumând cantităţi mari de astfel de alimente şi băuturi, colesterolul creşte mult peste limita normală şi îşi fac apariţia simptomele sindromului metabolic, cu incidenţă îngrijorătoare în ultimii ani: hipertensiune arterială, dislipidemie, hipertrigliceridemie, supraponderalitate şi obezitate, diabet zaharat tip 2, maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson)”.

STIAŢI CĂ?

Fumatul produce o creştere a colesterolului total, a colesterolului rău şi a trigliceridelor şi scade colesterolul bun, generând multiple efecte negative asupra vaselor de sânge şi asupra inimii.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.