Ficatul este un organ important al corpului nostru.Pentru a-l proteja și a-i susține activitatea sunt necesare respectarea câtorva reguli de dietă și stil de viață. O viata sedentară, o alimentație necorespunzatoare sau în exces, este la fel de dăunatoare pentru ficat precum suprasolicitarea prin efort fizic sau intelectual, stresul sau o alimentaţie insuficientă.Ficatului nu îi plac nici excesele nici carenţele.
Kilogramele în plus şi în special cele din zona abdomenului solicită ficatul să lucreze „peste program” pentru a metaboliza grăsimea. Pentru aceasta ficatul foloseşte toată proteina locală PPAR alpha apoi cea stocată în alte parţi ale corpului inclusiv din creier, ceea ce afectează memoria şi învăţarea. Dieta în cazul bolnavilor de ficat trebuie personalizată în funcţie de particularităţile bolii hepatice şi de cele ale pacientului. De aceea vom trasa doar câteva linii generale pentru urmarea unei diete sănătoase pentru ficat.
Prima regulă constă în repartiţia hranei în mai multe mese, 5-6 pe zi şi mai reduse cantitativ iar alimentele să fie mestecate mai îndelungat. Iată câteva alimente pe care este bine să le evitaţi sau să limitaţi consumul lor în cazul în care ficatul este afectat: alimentele cu conservanţi, coloranţi, îndulcitorii artificiali (zaharina, ciclamatul, acesulfamul), prăjeli, afumături, alimente vechi sau conservate, carne grasă, mezeluri, măruntaie, pește gras, icre, untură de orice tip, brânzeturi fermentate sau grase, ouă, produse zaharoase (prăjituri, produse de patiserie, ciocolată, îngheţată), zahăr alb, condimente iuţi, sosuri picante, unele legume(castraveţi, gulii), murături, unele oleaginoase (alune, avocado, migdale, nuci, smochine, curmale, unt de arahide).
Se evită abuzul de medicamente, consumul de alcool, cafea, cafeină, alimentaţia în exces. Se recomandă consumul de alimente care au efect detoxifiant asupra ficatului şi bogate în antioxidanti : cereale integrale, mămăliga, griş, fructe, legume, uleiuri vgetale presate la rece, miere de albine, magiun, prajituri preparate din aluat uscat, anghinare, patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telină, ceaiuri hepatoprotectoare.
Ceaiurile recomandate sunt Ceaiul Hepatic din gama Tradiții, ceaiul Hepatocol, ceaiul de armurariu. O data de 2 ori pe an nu uitati să faceti cura de detoxifiere a ficatului cu produsul Curatarea ficatului, timp de 1-2 luni.
Nu în ultimul rand asigurati-vă suficiente perioade de relaxare şi un somn odihnitor.