Plantele medicinale sunt o importantă sursă de flavonoide. Flavonoidele sunt compuşi chimici cu activitate antioxidantă, antimicrobiană, anticanceroasă şi antiinflamatorie. Din această categorie fac parte substanţele colorante din petalele florilor, ale culturilor, din frunzele galbene de toamnă, sau substanţele incolore, albastre şi mov. Cele mai reprezentative sunt: rutina, quercitina, luteolina, antocianidina şi flavonele. În general, în vegetale se gasesc sub forma glicozidică.
Un studiu recent arată că fumătorii care consumă o cantitate mare de flavonoide din sursă vegetală au un risc mai mic de cancer pulmonar, comparat cu cei care nu au acest obicei sănătos.
Cercetătorii au comparat alimentaţia a 558 de bărbaţi şi femei cu cancer pulmonar şi a 837 indivizi fără această boală. Riscul de cancer este diminuat cu cât fumătorii au un consum mai mare de epicatehină, catehină şi kemferol. O dietă bogată în flavonoide contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar la fumători cu 50%. Şi cancerul pancreatic are un risc redus cu 59%.
Flavonoidele au rol protector împotriva cancerului pulmonar printr-un mecanism descoperit recent şi folosit de anumite medicamente pentru a trata cancerul pulmonar. Practic, flavonoidele blochează la nivelul tumorii formarea de noi vase de sînge, fenomen denumit angiogeneză. Tumora nu se mai poate hrăni. Ea nu mai poate creşte şi nu se mai poate răspîndi prin organism. Automat scade şi riscul de apariţie al metastazelor. Totodată, flavonoidele ucid celulele canceroase prin actirea apoptozei, sau morţii celulare programate. Flavonoidele previn şi leziunile la nivel de ADN provocate de tutun, ceea ce ar putea explica de ce efectele benefice au fost observate doar la fumători.
Alături de fructe şi legume, sunt numeroase plante medicinale care conţin flavonoide. Printre acestea amintim: arnica, păducel, gălbenele, muşetel, tei, ceai verde, ceai negru, soc, ienupăr, trifoi rosu, mielarea.