Tensiunea arterială se măsoară în milimetri coloană de mercur şi este considerată normală, atunci când valoarea sistolică este mai mică de 135 mm Hg, iar cea diastolică, mai mică de 85 mm Hg.
Reducerea valorilor tensiunii arteriale se face prin trei mecanisme combinate:
- hipotensor, prin efect vasodilatator coronarian şi periferic, cardiotonic, calmant, sedativ asupra sistemului nervos simpatic;
- diuretic, prin eliminarea apei în exces;
- hipocolesterolemiant, ştiut fiind riscul pe care îl reprezintă valorile crescute ale colesterolului în apariţia aterosclerozei, accidentelor vasculare cerebrale, infarctului miocardic.
Controlul periodic este foarte important, deoarece hipertensiunea se corelează în mod direct cu creşterea riscului de angină pectorală şi infarct miocardic, accident vascular cerebral şi insuficienţă cardiacă congestivă.
Tratamentul de fond al bolnavului hipertensiv poate fi asigurat de medicaţia naturală, cel puţin în primii ani ai evoluţiei bolii. Când nu se mai obţine răspuns terapeutic, se poate asocia medicaţie alopată.
Plantele acţionează asupra pârghiilor de reglare a tensiunii arteriale, prin mai multe mecanisme: dilatarea arterelor coronariene şi periferice (păducel, saschiu, vâsc, talpa gâştei, măslin, traista-ciobanului), acţiunea calmantă, sedativă asupra sistemului nervos vegetativ (păducel, talpa-gâştei, vâsc), acţiunea diuretică, de reducere a volumului circulant vascular prin stimularea eliminării de apă (talpa-gâştei, mesteacăn, troscot, pir, saschiu, sulfină), reducerea valorilor colesterolului şi prevenirea aterosclerozei (saschiu, păducel, măslin, rostopască, păpădie).
Astfel, în hipertensiunea stadiul I (uşoară), cu valori între 140/80 şi 160/100 mm Hg, se poate face tratament cu Capsule Tensiune (1-2 capsule, de trei ori pe zi) care au în compoziţie: vâsc, talpa-gâştei, saschiu, usturoi şi măslin.
Diureticele constituie una dintre cele mai valoroase clase de medicamente hipertensive. Ele reduc masa ventriculară stângă, similar cu alte clase de hipertensive.
Există contraindicaţii ale utilizării în cantităţi mari ale diureticelor la bolnavii cu gută şi există efecte nedorite, cum ar fi sărăcirea organismului în potasiu, scăderea toleranţei la glucoză, aritmia extrasistolică ventriculară şi impotenţa. De aceea, utilizarea plantelor în locul diureticelor de sinteză este binevenită. Acţiunea plantelor este blândă şi foarte bine tolerată de către organism.
De exemplu, plantele existente în compoziţia Capsulelor Diuretic, realizate de firma Fares din Orăştie. Acestea sunt: traista-ciobanului, mesteacănul, sulfina, troscotul şi pirul.
Tratamentul hipertensiunii la pacienţii cu un nivel crescut al colesterolului (peste 200 mg/dl) se poate realiza cu ajutorul Tincturii Colesterol, Capsulelor Colesterol şi Ceaiului Colesterol.
Tinctura Colesterol are în compoziţie extracte de frunze de măslin, frunze de anghinare, rostopască, rizomi de ghimbir şi usturoi. Anghinarea are o puternică acţiune de scădere a nivelului colesterolului. Această tinctură se poate administra o perioadă de una-două luni, câte 20-40 de picături, de trei ori pe zi. Tratamentul poate continua cu Capsulele Colesterol, care au în compoziţie rostopască, păpădie, frunze de pătlagină, extract de frunze de măslin şi extract de frunze de anghinare.
Capsulele Colesterol pot fi luate câte două, de trei ori pe zi, timp de 2-3 luni.
In primii ani de boala hipertensiva se poate asigura un tratament eficient cu ajutorul acestor produse evaluate clinic si fara efecte adverse . Trebuie facuta de fiecare pacient o monitorizare stricta a valorilor tensiunii .