Darul de a ne bucura de fiecare zi este starea de sanatate.
Pastrarea starii de sanatate depinde de modul nostru de viata, adica de echilibrul pe care il manifestam in tot ce facem.
Ritmul orelor de masa, alimentele ingerate si consumul de lichide adecvate activitatii zilnice si anotimpului, miscarea in aer liber si expunerea la lumina naturala cit mai mult timp din zi, evitarea situatiilor si starilor stresante, previn imbolnavirile si ajuta organismul sa fie mai rezistent si sa se adapteze schimbarilor.
Modul de viata actual al celor mai multi oameni este dezordonat, sedentar, cu expunere foarte redusa la aer liber si lumina naturala, cu expunere prelungita la radiatii electromagnetice, program de lucru stresant, exces de cafea, alcool, tutun, s.a., toate perturband echilibrul functional al organismului cu aparitia la varste din ce in ce mai tinere a afectiunilor metabolice, endocrine, cardio-vasculare, distoniilor neuro-vegetative, s.a.
Dintre componentele metabolice importante, colesterolul preocupa cel mai mult fiind incriminat – cind nivelul sanguin este crescut- in aparitia aterosclerozei, bolilor cardio-vasculare si complicatiilor acestora.
Mentinerea valorilor colesterolului in limite normale este importanta si pentru rolul esential in mentinerea starii de sanatate.
Este o componenta a tuturor membranelor celulare, este materia prima pentru sinteza hormonilor suprarenalieni, esentiali pentru viata ( ex. cortizonul ), sub actiunea razelor ultraviolete asupra pielii colesterolul este convertit in vitamina D, se gaseste in invelisul fibrelor nervoase, intervine in metabolismul carbohidratilor (glucidelor ).
Doua treimi din colesterolul din organism este produs la nivelul ficatului.
El este transportat prin sange de catre lipoproteine : LDL ( cu densitate redusa ), VLDL ( cu densitate foarte redusa ), HDL ( cu densitate mare ).
Reglarea acestor procese celulare complexe este realizata de catre plante in mod fiziologic, medicamentele de sinteza mentinand valorile in limite normale atat timp cat sunt administrate.
Ceaiurile de la Fares – Colesterol M102 si M103 si Ceai pentru colesterol D45 ( reteta monahala ) – contin plante in combinatii care permit individualizarea tratamentului.
In ceaiul Colesterol se gasesc frunze de ceai verde, sulfina, papadie, frunze de rozmarin, fructe de maces, coada calului, urzica, ulei esential de lamaie, fiind recomandat pentru persoane suprasolicitate, cu oboseala, deficit de vitamine si minerale, cu afectiuni cronice biliare, cu exces ponderal, tulburari de tranzit intestinal.
Reteta monahala contine frunze de anghinare, ventrilica, coada calului si se recomanda persoanelor cu diskinezii biliare, digestie lenta, balonari postprandiale, diminuare sau lipsa a poftei de mancare. Se administreaza sub forma de infuzie.
Sunt placute la gust, eficiente si tonice, detoxifiante, protectoare hepatice.
Dr L Sarca
PS Am scris articolul sub presiunea timpului pentru ca am avut o saptamana foarte aglomerata. Voi avea grija de diacritice saptamana viitoare.