Tulburarea de motilitate hipotonă a vezicii biliare este mai frecventă la femeile peste 40 de ani, aproximativ 20% prezentând patologie biliară.
Cauzele frecvente ale colecistului hipoton sunt: obiceiurile alimentare nesănătoase, alimentaţia bogată în grăsimi, cauze de vecinătate (colite, gastrite, duodenite), stresul, statusul hormonal, sedentarismul.
Aşadar, hipotonia vezicii se datorează funcţionării anormale a musculaturii peretelui vezicii şi/sau a spasmului sfincterului Oddi (sfincter care se găseşte la nivelul orificiului de vărsare în duoden a canalului coledoc şi a ductului pancreatic principal).
Tulburările dispeptice de tip biliar se tratează prin stimularea secreţiei biliare la nivelul ficatului (acţiune coleretică) şi stimularea contracţiei vezicii biliare pentru eliminarea în duoden a bilei (acţiune colagogă).
Vă prezentăm evoluţia sub tratament cu un preparat fitoterapeutic capsule “Vezică biliară lentă” a unor pacienţi cu sindrom biliar hipoton urmăriţi de medicul de familie.
“Vezică biliară lentă” este o combinaţie de 5 plante medicinale foarte cunoscută în medicina tradiţională ce ajută la stimularea secreţiei şi drenajului bilei prin căile biliare în duoden (efect coleretic-colagog), stimulează motilitatea intestinală şi contribuie la eliminarea balonării: frunze de boldo, frunze de anghinare, volbură, coada şoricelului și rizomi de obligeană.
Pacienţii s-au prezentat pentru simptome aparţinând sindromului biliar hipoton (greaţă, gust amar, balonare, tranzit intestinal lent, iritabilitate). Fiecărui pacient i s-a efectuat o ecografie abdominală şi i s-a întocmit o fişă cu datele clinice la începutul tratamentului şi la 20 de zile de tratament cu capsule “Vezică biliară lentă”. S-au administrat 3x1 capsule pe zi în timpul meselor. Nu s-a asociat niciun alt tratament fitoterapic sau alopat.
La sfârşitul celor 20 de zile de tratament fitopreparatul “Vezică biliară lentă” s-a dovedit eficient în proporţie de 90% pentru ameliorarea şi chiar dispariţia simptomelor cauzate de hipotonia colecistului.