Durerea de stomac este una dintre problemele care se tratează cel mai bine și mai sigur cu tratamente naturiste. Dar, pentru a alege cel mai potrivit tratament, trebuie să-i cunoști cauzele.
Când durerea apare imediat după masă, iar tu ai o senzație de preaplin, te simți balonat și îți e greață, e posibil să fi făcut indigestie. În acest caz, natura îți oferă o multitudine de soluții, sub forma unor plante medicinale care ajută procesul de digestie. Poți să bei ceai de coada șoricelului, anason, rozmarin, mușețel, roiniță, lavandă, dar mai ales ceaiuri de mentă și ghimbir, binecunoscute pentru puterea lor de a stimula secreția și eliminarea bilei, de a înlătura balonarea și senzația de greață.
Durerea de stomac e obișnuită în ulcer sau gastrită. Plantele de leac sunt emoliente, calmante, cicatrizante, antiinflamatoare. Printre acestea, amintim infuziile de gălbenele, mușețel, obligeană, sau rădăcină de lemn dulce. Băute călduțe, ele grăbesc vindecarea și întăresc mucoasa gastrică. Mai poți bea suc de varză proaspăt stors, amestecat cu suc de cartofi și îndulcit cu miere, ca să-l faci mai plăcut la gust. De asemenea, gelul de aloe vera, amestecat cu miere, poate face minuni.
Pe lângă durerea de stomac, ai și febră, diaree, stări de greață, vomă, dureri de cap? Acestea sunt simptomele unei toxiinfecții alimentare. Ceaiul de sunătoare, prin efectul lui antimicrobian, antiinflamator, calmant, este cel mai bun remediu naturist pentru tulburări digestive de natură infecțioasă. Ceaiul de sovârv este un adevărat antibiotic natural care poate combate eficient infecțiile provocate de alimentele consumate. Menta sau, pentru un efect mai puternic, uleiul de mentă, sunt de mare ajutor. Uleiul se consumă câteva picături, într-o linguriță cu miere, de trei ori pe zi.
Refluxul gastroesofagian este o altă afecțiune care provoacă durere și arsuri în partea de sus a stomacului, până spre esofag. Poți calma arsura și durerea cu ceai din flori de salcâm, care e antiacid, ceai de coada-calului, plantă care reduce aciditatea de la nivelul stomacului, calmează și cicatrizează, precum și eternele ceaiuri aromate de mușețel și gălbenele, pentru efectul lor vindecător al țesuturilor afectate de acid.
Când flora digestivă a fost dereglată în urma consumului de medicamente, ai nevoie de probiotice. Acestea restabilesc echilibrul florei, ușurează digestia și elimină disconfortul. Ai nevoie de 1-2 linguri de iaurt, 3 lingurițe de suc din frunze proaspete de coriandru, puțină pudră de cardamom. Amestecă aceste ingrediente într-un pahar cu apă și vei obține o băutură probiotică excelentă.