Răceala este însoţită cel mai adesea de simptome precum secreţie nazală, secreţie oculară, flegmă şi congestie respiratorie. Toate acestea au în comun creşterea cantităţii de mucus secretat de organism ca mecanism de protecţie faţă de inflamaţii sau iritaţii. Pentru a combate excesul de mucus se folosesc o serie de medicamente. Putem însă ajuta în mod natural organismul în astfel de situaţii evitând alimentele care contribuie la îngroşarea mucusului şi la creşterea secreţiei acestuia. S-a constatat că există o stransă legatură între alimentaţie şi tendinţa organismului de a produce mucus.
Iată o listă cu principalele alimente formatoare de mucus:
- produsele lactate (lapte, iaurt, branză, smantană, îngheţată).
- dulciurile concentrate (sucurile zaharate, bomboanele, napolitanele, prăjiturile).
- faina albă şi preparate din faină albă (paste făinoase, pâine, produse de patiserie).
- bananele.
- cea mai mare parte a alimentelor acidifiante: mezelurile, produsele din carne, produsele fast-food, conservele, prăjelile, untura, uleiurile vegetale rafinate, margarina, zaharul, cacao, cafea, băuturile alcoolice sau acidulate.
Reducerea cantităţii acestora din alimentaţie de la primele semne ale unei răceli va favoriza evolutia rapidă către vindecare fără a mai fi nevoie să apelaţi la medicamente, iar riscul ca un simplu guturai să se transforme în otită, sinuzită sau bronţită va fi redus la minim! Nu va mai apare tusea supărătoare care adesea persistă săptămâni întregi şi nu cedează la tratament. Dacă există o tendiţă la răceli repetate este de mare ajutor un regim alimentar fără alimente mucoformatoare şi bogat în alimente alcaline cum sunt: legume proaspete (cartofi, varza, conopida, brocoli, vinete, spanac, rosii, salata verde), fructe (mere, pere, caise, piersici, cireşe, căpşuni, lămâie, grapefruit, ananas, smochine, stafide).
Copiii sunt adesea bolnavi din cauza excesului de mucus. În aceste situaţii recomandăm să fie reduse sau chiar eliminate timp de 7-10 zile alimentele mucogene, să bea mai multe lichide ca de obicei, de preferinţă calde şi să crească consumul de fructe şi legume proaspete.
Dacă ţineţi cont de acest regim în timpul tratamentului cu produsele naturale Biosept sau Hapciu, sau cu siropurile Plantusin, Ridiche neagră, Muguri de pin, vindecarea va apare mai repede şi sunt prevenite reîmbolnăvirile.