Despre imunitate – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Despre imunitate

 

Termenul de imunitate derivă din latinul „immunis” şi  reprezintă capacitatea naturală a oraganismului de a se apara împotriva îmbolnavirilor.

Imunitatea este afectată de un număr mare de factori.

Stresul diminuează răspunsul imunitar al organismului la agenţi patogeni. Persoanele care sunt în stadiul de epuizare cronică, care nu au timp pentru ele însele, care nu îşi rezervă momente de plăcere sau timp liber işi slăbesc organismul. O echipă de cercetători americani au descoperit că persoanele stresate se vindeca mai greu de anumite boli decât cele relaxate.

Insomnia slabeşte rezistenţa organismului. Este una dintre cele mai întalnite tulburări de sănătate, mai des întâlnită în cazul femeilor. Din cauza privării de somn, corpul nu mai produce celulele necesare sistemului imunitar pentru a face faţa infecţiilor.

Calitatea alimentelor este de asemenea un factor important care afectează rezervele şi rezistenţa. O alimentaţie bogată în legume, fructe, lactate şi cereale integrale te va ajută să îţi întăreşti sistemul imunitar. Optează pentru salate de legume care să conţină ceapa sau usturoi (stimulatoare ale glandelor suprarenale) pentru că au efect antibiotic.

De asemenea, anumite medicamente afectează imunitatea organismului. Administrarea repetată de antibiotice, antiinflamatoarele steroidiene şi chimioterapia inhibă sistemul imunitar.

Aproape 70% dintre români iau antibiotice fără prescripţie medicală, încă de la primele semne ale unei răceli. Foarte multe persoane recunosc că iau antibiotice cel puţin o dată pe an. Consecinţele  abuzului de antibiotice sunt distrugerea florei intestinale şi scăderea imunităţii.

Expunerea indelungată la substanţe toxice (poluare atmosferică, mediu de lucru toxic, diverşi solvanţi, metale grele) este un alt factor care afectează capacitatea corpului de a se detoxifică, regenera şi revitaliza. Consumul mare de zahăr  – blochează răspunsul imunitar.

Toţi aceşti factori diminuează rezervele corpului şi capacitatea de a rezista în caz de stres intens.

O persoană a cărei imunitate este scăzută va suferi infecţii frecvente: răceală, sinuzită, infecţii urinare, infecţii vaginale, infecţii ale ochilor, plăgi care se infectează uşor şi refac greu, gingii care sângerează, ciuperci, erupţii ale pielii mai frecvente ca de obicei (la persoanele care fac herpes sau afte).

Plantele sunt cele mai eficiente remedii cunoscute care stimulează funcţionarea sistemului imunitar fiind eficiente în prevenirea infecţiilor şi grăbind recuperarea pacienţilor cu imunitatea scăzută. Unele au acţiune imunomodulatoare demonstrată (echinacea, astragalus, androraphis, şovârv, uleiul esenţial de ti-tree), altele revitalizează acest sistem extrem de important rezultând efectul tonic şi adaptogen (ginseng, scorţişoară, usturoi).

Unele activează mecanismele proprii de apărare ale organismului, altele acţionează direct asupra germenilor patogeni bacterii şi virusuri având proprietăţi imunostimulente şi antiinfecţioase.

 

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.