Cum să treci cu bine peste episoadele de greață și vărsături – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Cum să treci cu bine peste episoadele de greață și vărsături

Greața și vărsăturile sunt rezultatul unui aparat digestiv deranjat și au mai multe cauze: fie ai mâncat prea mult și prea repede, fie nu ți-a priit ce ai mâncat și ai făcut o toxiinfecție alimentară, sau ai o sensibilitate la unele alimente, ori chiar anumite medicamente pe care le iei pot avea ca reacții adverse greața și vărsăturile. O altă cauză ar fi diversele afecțiuni la stomac, precum ulcerul, un ficat obosit, dischinezia biliară, însă și stresul se numără printre vinovați. Unii au rău de mișcare, de mașină, de avion sau de mare, altora le e rău după o noapte de beție și nu mai vorbim de femeile însărcinate, cărora le e rău din aproape orice.

Oricare ar fi cauza stării tale de greață, ea nu e una plăcută. O poți ține în frâu cu câteva exerciții de relaxare, respirând aer curat și sorbind ușor un ceai medicinal răcoritor de mentă sau de ghimbir, unul calmant de mușețel, ori de roiniță, plantă cu efect sedativ și antiemetic. Câteodată, senzația de greață este atât de puternică încât mai mult te chinui încercând să te abții de la a vomita. Lasă natura să-și urmeze cursul și, dacă pierzi ultima masă pe care ai luat-o, asta e. După, te vei simți mai bine. Pentru refacerea stomacului întors pe dos, îți dăm câteva sfaturi:

– Nu mânca imediat, pentru a nu suprasolicita stomacul, și nici prea mult odată. Ia masa peste câteva ore, când vei începe cu alimente care conțin carbohidrați ușori, cum sunt biscuiții sărați, cartofii copți, orezul, pâinea prăjită sau cu o banană, un iaurt slab. Apoi poți trece la legume fierte, supă clară, carne de pui, ca să dai organismului timp să-și revină. Evită cafeaua, alcoolul, prăjelile, citricele și roșiile, mâncărurile grase sau prea condimentate.

– Ai nevoie să te rehidratezi. Bea ceaiuri medicinale calmante și gustoase, apă plată sau sucuri din fructe proaspăt stoarse în casă (măr, morcov, merișoare).

– Parfumează-ți casa cu aroma uleiurilor esențiale de cuișoare, mentă, lavandă sau eucalipt, pentru efectul lor răcoritor, antibacterian, antiemetic.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.