Toamna sau primavara, foarte multi pacienti sunt inregistrati cu diagnostice precum rinofaringita acuta, laringita acuta, traheobronsita acuta, viroze respiratorii. In toate cazurile este vorba despre boli ale cailor respiratorii care se caracterizeaza printr-un sindrom acut, de durata scurta, de obicei neasociat cu modificari radiologice pulmonare.
Rinofaringita acuta se caracterizeaza prin obstructia nazala si rinoree insotite de dureri la inghitire si faringe rosu.
In laringita, apare raguseala si tusea seaca extrem de suparatoare.
In bronsitele virale, tusea este seaca sau cu expectoratie mucoasa.
Bronsitele bacteriene pot fi la inceput cu tuse seaca care ulterior se transforma in tuse mucopurulenta. Febra insoteste de obicei aceste simtome respiratorii. In infectiile bacteriene, febra dureaza multe zile si atinge valori ridicate. Un simptom extrem de deranjant este durerea cu caracter de arsura provocata de efortul de tuse. Dupa 3-5 zile, copii dar si batranii se abtin sa tuseasca din cauza durerii si oboselii pulmonare provocate de tuse. In asemenea conditii, mucusul acumulat in piept se poate suprainfecta.
De aceea, in toate aceste afectiuni respiratia trebuie ajutata cu inhalatii cu substante care sa decongestioneze si sa elibereze nasul si bronhiile. Un produs natural din Trusa Hapciu – Raceala si Gripa este Uleiul pentru aromaterapie – Usureaza Respiratie. Acesta are in compozitie, intre altele, uleiuri esenţiale de eucalipt şi cimbru, mentol si anetol. Toate aceste uleiuri au un efect tonic, înviorător, de împrospătare şi uşurare a respiraţiei. Produsul se recomanda in afecţiuni ale căilor respiratorii precum răceală, gripă, tuse, bronşită, sinuzită.
Pentru copii cu varste mai mici de 5-6 ani, inhalatiile se pot face cu ajutorul lampii de aromaterapie. Se pun în lampa câte 5-10 picături în puţină apă. Nu se lasă candela fără apă şi la îndemâna copiilor.
Pentru cei peste 5-6 ani, se pun 10 picături într-un vas cu doi litri de apă fierbinte. Timp de zece minute se inhalează vaporii degajaţi stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop şi ochii închişi. Se face o inhalaţie pe zi, de preferinţă seara, sub supravegherea parintilor. Inhalatiile pot continua timp de 7-10 zile.