Dermatita atopică este o afecţiune a pielii care se poate manifesta înca din copilărie, dar poate debuta la orice vârstă. Boala este frecventă la sugar, iar simptomele şi puseele sunt declanşate de vaccinuri, praful din casă, acarieni, polenuri sau de alimente alergene ca lactatele, fructele cu seminţe, soia, etc. Mulţi copii cu dermatită atopică se vindeca de la sine în timp, deşi pielea lor rămîne uscată şi se irită uşor. Dermatita atopică nu este contagioasă.
Dermatita atopica apare la copilul mic cu vârsta cuprinsa între două luni și doi ani, sub formă acută cu papulovezicule și zone umede. La copilul cu vârstă cuprinsă între 2 și 10 ani, sunt frecvente papulele uscate, excoriațiile, lichenificările și edemul în jurul ochilor.
La adolescent și adult leziunile sunt în special plăci uscate, lichenificate și hiperpigmentate.
În toate cazurile și la toate vârstele apare pruritul (mâncărimile). Aceste mâncărimi apar în acele regiuni ale corpului care rețin mai multă umiditate precum plicile articulare de la coate, genunchi, gât și regiunea inghinală.
Copii sunt nervoși si obositi datorită mancarimii severe și de necontrolat. Este de asemenea important de mentionat ca 50% din copiii cu dermatită atopică dezvoltă fie rinită alergică, fie asm bronșic. Aplicarea frecventă a unui agent emolient provoacă o stare de bine pentru piele, protejând-o. Copilul mic poate fi clătit la baie cu ceai de gălbenele, șters cu delicatețe și masat pe zonele afectate cu uleiul de cătină cu gălbenele și sunătoare. Acest ulei are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, antialergică și emolientă.
Pentru copii, dar și pentru adulții cu dermatită atopică, se poate apela la două creme naturale foarte eficiente: este vorba de cea cu cătină, gălbenele și sunătoare, respectiv cea cu gălbenele și propolis. Ele se pot aplica pe pielea curată în alternanță. Sunt creme emoliente, antiinflamatoare și cicatrizante, care pot fi utilizate vreme îndelungată, până la curățarea pielii.