Condimente pentru fierea hiperactivă – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Condimente pentru fierea hiperactivă

Unele condimente au rolul de a relaxa musculatura netedă a vezicii şi căilor biliare. Dintre acestea amintim: rozmarinul, salvia, feniculul, busuiocul, chimenul, coriandrul, cresonul, măghiranul, tarhonul.

Frunzele de rozmarin relaxează musculatura netedă (efect antispastic), stimulează secreţia de bilă şi au acţiune hepatoprotectoare, analgezică și carminativă, fiind utilă în tratamentul dischineziei biliare pentru calmarea durerilor colicative și a migrenelor biliare. De asemenea, ajută eliminarea gazelor şi reduce senzaţia de balonare.

Salvia este o plantă medicinală deosebit de lăudată şi preţuită. Denumirea sa derivă din cuvintul latinesc «salvare» care înseamnă a vindeca, a însănătoşi. Antispastică, antiinflamatoare, coleretică şi carminativă, este utilă în tulburările de motilitate digestivă, cu meteorism, diskinezie biliară și colici. De asemenea, are efect sedativ central şi periferic, acţionează asupra sistemului nervos vegetativ, liniștind stările de agitaţie, iritabilitate, nervozitate şi suprasolicitare, care sunt adesea asociate cu crizele biliare.

Fenicul este bine cunoscut pentru efectul său antispastic asupra musculaturii netede, antalgic, colagog – coleretic şi carminativ fiind frecvent utilizat pentru tulburări funcţionale dispeptice cu acumulare de gaze şi dureri colicative. Astfel, are capacitatea de a relaxa spasmele vezicii biliare şi a sfincterului prin care bila se varsă în duoden.

Busuiocul, chimenul, coriandru, dafinul, au o acţiune uşor antispastică, putându-se folosi în dieta diskineziei biliare hipertone. Măghiranul este antispastic şi carminativ. Cresonul, pe lângă aroma plăcută dată în salate, garnituri sau supe, are efecte benefice în diskinezia biliară. Tarhonul este antispastic, antialgic şi antiinflamator.

 

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.