Faptul ca Romania a urcat in topul supraponderalilor din Europa, de pe locul 23 pe care il avea in anul 2003, in locul al treilea in 2012 , conform statisticilor Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucuresti, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru noi, in ceea ce priveste modul in care ne hranim si ne traim viata, cu atat mai mult cu cat obezitatea infantila este in crestere, 40% dintre copii fiind obezi.
Printre complicatiile si efectele nocive ale obezitatii se numara
- riscul decesului precoce, indiferent de prezenta sau absenta complicatiilor si a bolilor asociate.
- diabetul zaharat tip 2, datorita scaderii tolerantei la glucoza si rezistentei fata de actiunea insulinei.
- hipertensiunea arteriala, cea mai frecventa complicatie.
- insuficienta cardiaca, datorita cardiomiopatiei dilatative sau hipertrofiei ventriculului stang ca adaptare la valorile mari ale tensiunii.
- cresterea trigliceridelor in plasma, scaderea fractiunii utile a colesterolului HDL2 si cresterea fractiunii nocive, LDL care este deosebit de aterogena.
- infarctul miocardic, deoarece varsta, hipercolsterolemia si greutatea sunt cei trei factori de risc ai sai.
- ateroscleroza, staze venoase, tromboze venoase si embolia pulmonara.
- adesea cresterea acidului uric in sange si aparitia tabloului clinic al gutei.
- favorizarea aparitiei artrozelor.
- cresterea riscului de a face boli canceroase.
- cresterea riscului de formare a calculilor biliari, in dietele rapide, prin suprasaturarea cu colesterol a bilei, formarea nucleelor de cristalizare de colesterol.
- complicatii hormonale, complicatii nervoase, afectarea sistemului imunitar, etc.
- nu in ultimul rand alterarea calitatii vietii si complicatiile psiho-sociale.
Cele enumerate mai sus nu acopera toata gama de complicatii posibile dar sunt suficiente pentru a ne crea o imagine de ansamblu a nocivitatii surplusului ponderal si necesitatea luarii masurilor pentru revenirea la o greutate normala.
Vestea buna este ca revenirea la o greutate normala este posibila.Mai mult decat atat, prin revenirea la valori normale ale greutatii, toate complicatiile regreseaza, se amelioreaza si chiar dispar.
Pentru revenirea la armonia organismului si functionarea sa in paramentrii optimi este foarte important sa adoptam un nou stil de viata care sa fie mentinut apoi pe tot parcusul vietii. Scaderea in greutate se poate face intr-un mod sanatos si echilibrat, fara bruscari ale organismului prin diete drastice si rapide sau cu alimente nocive organismului.