Hipercolesterolemia înseamnă valori crescute (peste 200mg/dl) ale colesterolului sanguin.
Cauzele care determină această tulburare metabolică sunt modul de viaţă modern – sedentarism, alimentaţie nesănătoasă, însemnând calitatea necorespunzătoare a alimentelor, combinaţii de alimente şi ritm al meselor nepotrivite, aport scăzut de lichide, consum excesiv de cafea, alcool, băuturi carbogazoase, dulciuri – şi stresul cronic ( griji, nesiguranţă, supărări, ş.a.).
Am scris într-un alt articol despre un ceai Fares cu o reţetă monahală, în care se găsesc frunze de anghinare, ventrilică şi coada calului.
Acum recomand un ceai Fares a cărui reţetă aparţine echipei de cercetare de la Orăştie.
Acesta conţine frunze de ceai verde, ventrilică, păpădie, cicoare, frunze de rozmarin şi de anghinare şi ulei esenţial de lămâie.
Este un ceai tonic şi reconfortant, datorită rozmarinului şi uleiului esenţial de lămâie, are efect antioxidant datorită frunzelor de ceai verde şi ventrilică (ventrilica are un conţinut de superoxid dismutază mai mare decât în orzul verde), uşor diuretic datorită păpădiei şi cicorii şi hipocolesterolemiant datorită anghinarei, care scade sinteza de colesterol la nivelul ficatului. Tulburările metabolice amintite sunt ameliorate prin acţiunea asupra cauzelor.
Recomand acest ceai timp de 2-3 luni, 2-4 căni/zi sub formă de infuzie 2-3 minute.
Este foarte eficient, plăcut la gust şi uşor de administrat.
Poate fi consumat şi de către persoanele predispuse afecţiunilor metabolice, pentru păstrarea stării de sănătate.
Dr Luminiţa Sârcă