Ceaiurile din plante medicinale aduc multă alinare în orice suferinţă, dar sunt şi reconfortante pentru cei sănătoşi.
Din 1929, odată cu iniţiativa farmacistului Andrei Farago de a avea la Orăştie culturi de plante medicinale, tradiţia ceaiurilor de calitate de la Fares a făcut ca ele să fie mereu apreciate atât pentru tratament cât şi pentru a preveni îmbolnăvirea.
Digestia are un rol foarte important pentru menţinerea stării de sănătate. Ceaiul, lichidul minunat care duce în fiecare celulă substanţele vindecătoare şi spiritul plantelor, alină durerea, relaxează şi echilibrează biochimia complicată care se desfăşoară fără pauză în stomac, intestin, ficat și veziculă biliară.
Reţete vechi cunoscute şi folosite în mânăstiri, reţete simple, inspirate şi eficiente ale farmacistului Farago, ca şi cele mai noi, realizate de echipa de cercetători de la Fares sunt o alegere bună și eficientă.
Muşeţelul, coada şoricelului, feniculul şi anasonul din ceaiul digestiv D41– reţetă Farago – calmează durerea de stomac, crampele intestinale, scad balonarea şi stimulează digestia lentă.
Ceaiul digestiv D65 ameliorează colicile abdominale. Conţine fructe de coriandru, anason, cardamon, chimion, ghimber, roiniţă, mentă, salvie şi rostopască. Se recomandă în dischinezia biliară, balonare, are efect antispastic, stimulează secreţia sucurilor gastrice, înlătură senzaţia de greaţă şi vomă.
Ceaiul gastric D40 şi D62 – la plic, respectiv la pungă – pun împreună flori de gălbenele, frunze de pătlagină, flori de salcâm, roiniţă, sunătoare şi rădăcină de lemn dulce, fiind recomandate în gastitele hiperacide şi ulcer gastro-duodenal. Au efect antispastic, antiinflamator, cicatrizant şi protector al mucoasei gastrice.
Ceaiurile trebuie să se găsească în farmacia casei, pentru că e bine să putem începe un tratament imediat ce apar primele simptome.
Iarna, când este frig şi mâncăm mai multă carne şi grăsimi, ceaiurile noastre sunt o alegere inspirată pentru o digestie bună.
Dr Luminiţa Sârcă