Pentru sănătatea prostatei este necesar ca factorii de risc sa fie evitaţi sau reduşi cât mai mult posibil si de asemenea sa fie stimulată capacitatea de apărare a organismului.
Există câteva indicaţii care ţin de stilul de viaţă şi dietă de care este bine ca bărbaţii să ţină cont.Evitaţi pe cât posibil:
- perioadele prelungite de stat jos, deoarece presiunea asupra regiunii pelvice creşte şi apare congestia ţesuturilor din jurul prostatei.
- expunerea la frig deoarece frigul facilitează infecţiile prostatei sau agravează o infecţie deja prezentă.
- constipaţia deoarece creşte presiunea în zona pelvină cu efecte negative asupra prostatei.Adoptaţi o dietă bogată în fibre alimentare şi lichide.
- consumul de alcool şi tutun deoarece dublează riscul de a dezvolta cancer de prostată.
- dietele bogate în grăsimi animale, deoarece cresc riscul de apariţie a cancerului de prostată. Cancerul apare mai rar la vegetarieni. iar consumatorii de peşte au un risc mult mai scăzut de a face cancer de prostată decât cei care nu consumă deloc peşte.
- cafeina din cafea, coca-cola, ceai negru privează organismul de rezervele de zinc cu rol în prevenirea inflamaţiilor prostatei.Se poat suplimenta cantitatea de zinc din organism cu alimente bogate în zinc cum sunt: drojdia de bere, germenii de grâu, fasolea și semințele de dovleac.
- alimentele procesate şi cele care produc aciditate în organism deoarece influenţează negativ activitatea prostatei.
- prăjelile, deoarece conferă organismului cantităţi mari de grăsimi, coesterol fără beneficii asupra sănătăţii aparatului urogenital
- zahărul, deoarece acesta stimulează creşterea celulelor canceroase
- alimentele conservate conţin bisfenol-A, substanţă asociată cu un risc crescut de cancer şi alte probleme de sănătate
Pentru a preveni afecţiunile prostatei va recomandăm consumul de ceaiuri din plante cu acţiune specifică asupra acestei glande cum sunt: ceaiul V- ceai pentru prostata şi vezică, ceai Prostată, cu acţiune complexă sau ceaiuri simple de pufuliţă, ghimpe sau urzică.