Cunoaşterea plantelor medicinale era un lucru firesc în mânăstiri, de ajutor atât pentru monahi cât şi pentru cei care locuiau în satele apropiate.
Reţete care şi-au dovedit eficienţa de-a lungul a sute de ani sunt folosite şi azi.
Echipa de cercetare de la Fares, în spiritul tradiţiei cultivării şi prelucrării plantelor medicinale, a studiat reţetele folosite în mânăstirile din zona Orăştiei, descoperind înţelepciunea cu care au fost combinate plantele.
O reţetă simplă, dar foarte eficientă în tratarea hipercolesterolemiei este de la mânăstirea Sub Piatră: Ceai pentru colesterol, M104.
Frunzele de anghinare, ventrilica şi coada calului acţionează armonios, echilibrând metabolismul colesterolului la nivelul ficatului, stimulând diureza şi secreţia biliară.
Anghinarea are şi un efect regenerator al celulelor hepatice, reglează secreţia biliară, prevenind formarea calculilor biliari, este diuretică, eliminăndu-se excesul de uree, are proprietăţi antibacteriene.
Coada calului are efect diuretic ajutând la eliminarea cataboliţilor, adică a deşeurilor metabolice, este remineralizantă prin mineralele şi oligoelementele pe care le conţine.
Ventrilica are un conţinut important de SOD, adică de superoxid dismutază, o enzimă cu acţiune antioxidantă puternică, împiedicând îmbătrânirea şi degenerarea celulelor.
Are de asemenea acţiune diuretică şi tonică prin substanţele amare pe care le conţine.
Iată o formulă simplă dar cu multiple acţiuni şi efecte reglatoare, detoxifiante şi regeneratoare asupra funcţiilor şi structurii celulelor din organismul nostru, în mod special asupra ficatului.
Se recomandă sub formă de infuzie, 2-4 căni pe zi, timp de 1-2 luni.
Dr Luminiţa Sârcă