Termenul de aromaterapie a fost folosit pentru prima dată în anul 1928 într-o lucrare ştiinţifică a chimistului francez Gattefosse . El s-a ars la mână în timpul unei lucrări de laborator şi prima reacţie a fost să o cufunde în uleiul esenţial de Lavandă care se afla acolo. A fost uimit cât de repede s-a vindecat arsura şi acest lucru l-a determinat să continue cercetările.
Medicul francez Jean Valnet a confirmat proprietăţile antiseptice şi cicatrizante ale uleiurilor esenţiale în timpul primului război mondial, când a vindecat cu acestea multe răni şi arsuri.
Aceste substanţe minunate sunt secretate de celulele anumitor părţi ale plantelor şi se obţin prin distilare sau presare. Rezultă un concentrat aromatic, un adevărat rezervor de substanţe active. Fiind substanţe volatile, sunt absorbite uşor prin piele şi mucoase. Concentraţiile utile sunt cele foarte joase, iar efectul de ameliorare a simptomelor pentru care au fost administrate este rapid.
Calităţile deosebite ale uleiurilor esenţiale erau cunoscute şi folosite încă din antichitate, dar studii ştiinţifice au fost dezvoltate abia de la începutul secolului al-XX-lea.
Aromatogramele – echivalentul antibiogramelor – au confirmat acţiunea antibiotică asupra unor germeni patogeni din tulpini rezistente, dovedind o eficienţă superioară antibioticelor de sinteză.
În acest sens, echipa de cercetare de la Fares a iniţiat un studiu clinic privind eficienţa tratamentului cu uleiuri esenţiale la pacienţi cu infecţii urinare frecvente sau cronice. S-au efectuat aromatograme, stabilindu-se faptul că o acţiune cu spectru larg au avut-o combinaţiile de Cuişoare cu Ti-tree şi Cuişoare cu Cimbru. Acestea s-au concretizat în două produse – Biomicin şi Biosept forte - apreciate foarte mult atât de medici cât şi de pacienţi pentru rezultatele obţinute.
Sunt la fel de eficiente şi în infecţii respiratorii şi digestive, ale mucoaselor şi pielii, cu acţiune antibacteriană, antivirală, antifungică şi antiinflamatoare.
Se pot administra atât copiilor cât şi adulţilor, sub formă de picături, adaptând dozele şi ritmul de administrare în funcţie de vârstă, de severitatea afecţiunii şi de reactivitatea bolnavului.
De curând, echipa Fares a realizat şi capsule moi cu cele două combinaţii de uleiuri esenţiale, fiind mai uşor de administrat. Aceste capsule se recomandă copiilor numai după vârsta de 7 ani. Pentru cei mici, recomandăm picăturile.
În încheiere, vrem să vă atragem atenţia asupra calităţii produselor pe care le folosiţi. Trebuie să ştiţi că uleiurile contrafăcute conţin substanţe sintetice sau chiar toxice, motiv pentru care nu vor avea rezultatul pe care vi-l doriţi. Vă asiguram că la Fares, toate produsele sunt făcute din ingrediente 100% naturale, iar acţiunea lor este cea pe care o aşteptaţi.