Aromaterapia – tratament cu ajutorul uleiurilor esentiale – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Aromaterapia – tratament cu ajutorul uleiurilor esentiale

Aromaterapia este o ramură a fitoterapiei, care se ocupă cu tratarea şi prevenirea îmbolnăvirilor cu ajutorul uleiurilor esentiale.

Uleiurile esenţiale sunt secretate de celule specializate ale plantelor şi depozitate în vacuole, pungi, sau în perii glandulari, din frunze şi flori sub formă de lichide uleioase, volatile, cu miros plăcut, aromat, cunoscute sub numele de uleiuri volatile, uleiuri esenţiale sau uleiuri aromatice. Indiferent de denumire, acestea au fost utilizate de mii de ani ca aromatizante, condimente, ca parfumuri sau ca medicamente. Primele mărturii scrise datează de acum 5000 mii de ani, odată cu constituirea primelor civilizatii de-a lungul fluviilor Tigru, Eufrat, Nil şi Gange. În ultimele decenii utilizarea uleiurilor esenţiale este una din terapiile naturale care au cunoscut cea mai rapidă dezvoltare, fiind un exemplu a abordare complexă a conceptului de sănătate: în primul rând, pentru că uleiurile esenţiale tratarează persoana în totalitatea sa: trup, minte, spirit; în al doilea rând, pentru că, spre deosebire de medicina convenţională în care medicamentul are un scop precis de eradicare a unui anumit proces patologic, uleiul esenţial acţionează asupra afecţiunii, dar în acelaşi timp susţine şi întăreşte persoana în lupta sa cu boala. Spre exemplu, uleiul esenţial de Ti tree (Melaleuca alternifolia) are un efect antiviral direct asupra virusului gripal, dar simultan acţionează şi asupra sistemului imunitar, încurajând corpul să lupte el însuşi cu infecţia.

Când privim proprietăţile fiziologice, psihologice şi spirituale ale uleiurilor, trebuie să avem în minte faptul că toate acestea sunt active simultan. Astfel, uleiul esenţial de Pin este un excelent antiseptic respirator şi decongestionant, utilizat pentru tratarea bronşitei; el este totodată stimulent  şi revigorant pentru cineva care se simte obosit, iar profilul psihologic se adresează unei persoane cu o fire închisă. Folosind pinul, persoana va fi ajutată să-şi uşureze tusea, „durerea” din piept, să-şi revitalizeze trupul şi să-şi depăşească rigiditatea, astfel că îşi va putea exprima mai bine sensibilitatea şi va fi mai deschisă.

Practic, aromaterapia este o metodă terapeutică şi de relaxare la îndemâna oricui: poţi alege să faci inhalaţii sau poţi opta pentru o lampă de aromaterapie prin intermediul căreia uleiul esenţial se va evapora în cameră.

Ce mai aştepţi? Fă-ţi o listă cu uleiurile esenţiale de care ai nevoie şi nu uita să îţi opreşti un pic timp pentru tine. Cu ajutorul aromaterapiei te vei simţi mai bine şi mai relaxat!

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.