În litiaza biliară se recomandă respectarea unei diete cu alimente care să nu favorizeze formarea calculilor sau drenarea lor către canalul biliar.Astfel se evită alimentele bogate în grăsimi şi abuzurile alimentare.
Se recomandă o dietă bazată pe fructe, legume şi cereale. În perioada colicilor se recomandă cure cu sucuri naturale de legume (morcov, pătrunjel, ţelină, sfeclă roşie), sucuri nefermentate din fructe (mere, prune, struguri, mandarine, portocale, lămâi, căpşuni, fragi, agrişe, afine), consumate proaspete şi ceaiuri medicinale ce pot fi îndulcite cu miere de albine.
Uleiul de măsline este un remediu aliment străvechi, recunoscut pentru rezultatele sale în litiaza biliară. Combate hiperaciditatea şi dizolvă calculii biliari. Se poate folosi în mâncare împreună cu suc de lămâie sau în cure.
Ridichia neagră are şi reale calităţi medicinale, îmbunătăţeşte drenajul biliar, indigestia, contribuie la drenarea ficatului şi vezicii biliare, restabilind funcţia acestor organe. Se poate folosi ca atare sau sub formă de suc şi sirop - preparate din rădăcina plantei.
Ceaiul de rostopască, păpădie, troscot este indicat în tratamentul litiazei căilor şi vezicii biliare. Infuzia se prepară dintr-o jumătate de linguriţă de plantă, peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. După un sfert de oră se strecoară şi se bea în decurs de 30 minute de 3 ori pe zi, timp de 2-3 luni.
Turmericul amestecat cu miere ajută la dizolvarea pietrelor și alinarea durerilor.
Legumele și fructele, prin fibrele alimentare pe care le conţin ajută la îmbunătățirea metabolismului, reducerea nivelului de colesterol și la folosirea completă a sucului biliar. Ardeiul gras conține vitamina C, care ajută la evitarea acumulării de pietre biliare.
Merele crude sau sucul proaspăt consumat zilnic în cantitate de 1 litru, ajută la dizolvarea calculilor și diminuarea durerilor provocate de pietrele biliare.