Mierea, considerată în vechime un aliment al zeilor, este nectarul multor plante medicinale cu flori, cules de albine. Ea are multiple calități dietetice și terapeutice. Conține o combinație complexă de enzime, acizi organici, săruri minerale, agenți antibiotici, proteine, hormoni, esteri, peroxid de hidrogen și alți compuși antimicrobieni.Este energizantă, antiseptică, antifebrilă, antibacteriană, imunostimulantă, utilă în infecții respiratorii, tratamentul unor afecțiuni ale stomacului, rinichilor, inimii, sistemului nervos. Din multele sortimente de miere, cea care are cel mai puternic efect antibiotic este mierea Manuka din Australia și Noua Zeelandă. Cercetările au arătat că are capacitatea de a ucide o serie de microbi mortali, între care MRSA, precum şi bacteria carnivoră. Mierea propolizată are efecte intens antibiotice și de stimulare a sistemului imunitar.
Polenul este un alt aliment foarte gustos și hrănitor, cu o compoziție chimică complexă, fiind o sursă naturală de elemente nutritive foarte bine echilibrate (aminoacizi, vitamine, enzime etc).
În anul 1952, Chauvin și Lavie au observat, in vitro, că polenul crud poate exercita un efect antibiotic pe anumiți germeni patogeni din flora intestinală, cum ar fi Proteus, Salmonella. Beneficiile sale în infecții se datorează atât stimularii activității sistemului imunitar cât și datorită anumitor compuși cu acțiune antibiotică. Aceștia sunt flavonoizii, principalul compus fiind rutinul. Ei au și o acțiune antivirală remarcată asupra virusului herpetic și virușilor gripali. Polenul se absoarbe cel mai bine dacă este dizolvat cu 15-20 minute înainte de administrare în apa cu suc proaspăt de lămâie, în sucuri proaspăt stoarse din fructe sau legume, iaurt, kefir, sana sau borş.
Ghimbirul este un aliment medicament cu multe beneficii. Are aproape 500 de compusi care au fost identificați cu efecte terapeutice cunoscute. Unul dintre compuși, numit zingibain, are un intens efect antiparazitar care distruge paraziții și ouăle lor. Atât extractele de ghimbir, cât și infuzia, sunt indicate în tratarea bolilor parazitare. Ghimbirul are o acțiune antibacteriană foarte puternică împotriva catorva bacterii patogene ce pot contamina alimentele cum sunt: Shighella, E. coli și Salmonela, dar și împotriva multor bacterii patogene umane. Acțiunea antitusivă a ghimbirului se spune că rivalizează cu cea a codeinei, iar efectele expectorante și amntihistmanice îl fac foarte util în infecțiile respiratorii superioare. Datorită faptului că stimulează circulația periferică, ghimbirul ar trebui sa fie un aliment nelipsit din casă pe timpul iernii.