Studiile arată că peste 30% din populația României are nivelul de colesterol mărit și se preconizează ca în viitorul apropiat numarul de indivizi afectați va crește. Majoritatea colesterolului sanguin se datorează unui aport exogen dar există o serie de factori de care depinde nivelul de colesterol din sânge. Iată câțiva factori care influențează nivelul de colesterol:
1. Ereditatea. Creșterea nivelului de colesterol se poate datora unui factor genetic. Genele ne determină parțial cât de mult colesterol avem în corp, astfel încăt un nivel de colesterol crescut poate fi datorat unei moșteniri genetice.
2.Dieta. Într-un procent mult mai mare, colesterolul nostru depine ce ceea ce mâncăm. Tipul de grăsimi din alimentele pe care le consumăm ne influențează nivelului de colesterol. De aceea o alimentație mai săracă în grăsimi animale saturate, grăsimi trans ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Dar și reducerea consumului de zahăr, produse de patiserie și dulciuri va scădea nivelul de colesterol.
3.Greutatea sau kilogramele în plus. Creșterea în greutate datorită creșterii țesutului adipos presupune scăderea “colesterolului bun” din sânge și creșterea “colesterolului rău”. Scăderea în greutate determină și scăderea nivelului de colesterol din sânge.
4.Mișcarea. Mersul pe jos sau sportul practicat zilnic între 30 de minute și o oră, contribuie substanțial la reducerea nivelului de “colesterol rău” și creșterea “colesterolului bun”.
5. Stresul determină creșterea secreției de hormoni de stres, care stimulează sinteza de colesterol și acumularea acestuia în organism. Sportul, masajul, aromaterapia cu ulei de lavanda de exemplu, sau suplimentele alimentare cu efect calmant, adaptogen dau rezultate foarte bune.Ceaiul Antistres este un remediu plăcut și cu efecte terapeutice excepționale.
6. Fumatul crește nivelul “colesterolului rău” din sânge, crește toxicitatea organismului, riscul de cancer, afectează ficatul, vasele de sânge și inima.
7.Medicamentele. Steroizii și progestinele pot crește “colesterolul rău” și să scadă ”colesterolul bun “.