facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-03-08
Vizualizari: 716
Comentarii: 0
Diabetul – ce e mit, ce e realitate

O să fac diabet dacă mănânc multe dulciuri? Iar dacă am boala, zahărul îmi e complet interzis? Doar persoanele în vârstă sau cele supraponderale riscă să aibă această problemă de sănătate? Sunt doar câteva dintre cele mai frecvente idei preconcepute legate de boala secolului XXI. Haideți să vedem ce e mit, ce e realitate!

Consumul de zahăr în exces declanșează boala?

Nu neapărat. Dacă mănânci prea multe dulciuri, te poți îngrășa și abia atunci putem vorbi despre risc de diabet. Mai exact, diabet de tip 2, cel prezent în 90% din cazuri. Dar și atunci contează mult predispoziția genetică, stilul de viață, vârsta... Așadar, nu dulciurile în sine sunt vinovate de apariția diabetului, ci kilogramele în plus pe care le favorizează. Alți factori care cresc riscul de diabet sunt stresul, sedentarismul și alimentația hipercalorică.

Dulciurile sunt total interzise diabeticilor?

Dacă sunt consumate ocazional și în cantități mici, iar în rest alimentația este una sănătoasă, atunci nu reprezintă un pericol. Ideal este să se evite zahărul rafinat, deoarece e absorbit imediat, ducând la o creștere bruscă a glucozei în sânge. Pofta de dulce poate fi potolită cu fructe, legume, dulciuri făcute în casă cu înlocuitori naturali ai zahărului, toate în cantități mici.

Doar persoanele supraponderale fac diabet?

Într-adevăr, obezitatea și diabetul sunt în strânsă legătură. O persoană supraponderală prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, mai ales dacă are predispoziție genetică. Prin excesul ponderal se creează o rezistență la insulină, care duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Dar multe persoane supraponderale nu au diabet, după cum multe cu o greutate normală au boala. În ceea ce privește diabetul de tip 1, caracterizat prin scăderea secreției de insulină în organism, cauza lui nici măcar nu se cunoaște, poate apărea oricând și la oricine.

Se poate preveni apariția diabetului?

La cel de tip 1, cum nu se cunoaște cauza, nu putem vorbi nici de prevenție. La cel de tip 2, cea mai bună metodă de prevenție este stilul de viață sănătos, cu echilibru în alimentație, sport, odihnă și analize de rutină.

Pot avea diabet fără să știu?

În primă fază, diabetul nu are simptome evidente. Din acest motiv, circa 25% dintre persoanele cu diabet nu știu că au boala. Iar ea evoluează. Statisticile arată că jumătate dintre bolnavi ajung la medic abia când apar complicațiile. Ce e de făcut? Analize periodice! Iar o glicemie ușor crescută ar trebui să te trimită la un control de specialitate. Tratamentul administrat în stadii incipiente scade mult riscul de a dezvolta complicații.

Putem scăpa de diabet prin tratament?

Nu. Diabetul este o boală incurabilă. Tratamentul și dieta ajută să o ții sub control și să te bucuri de o viață normală, fără risc de complicații. Din fericire, există medicație naturală, cum ar fi Glicostat forte, pe bază de plante (afin, dud, schinduf, fasole, măslin), care reduce glicemia și se poate administra pe termen lung, fără efecte adverse.

Este o boală a adulților?

Nu, și copiii pot face diabet. Mulți ani s-a considerat că diabetul de tip 1 este al tinerilor și cel de tip 2 al adulților. În societatea actuală, din cauza sedentarismului și a alimentației nesănătoase, apar multe cazuri de tip 2 și în rândul copiilor, adolescenților.

Diabetul nu este o boală gravă

Fals! Doar pentru că e atât de comună, pentru că atât de mulți oameni trăiesc cu ea, nu înseamnă că diabetul nu e o boală gravă. În timp, ea poate da complicații mari, precum probleme renale, oftalmologice și afecțiuni cardiace.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri