Istoric

 
 

În 1929, adică acum mai bine de opt decenii, a început o călătorie frumoasă care a adus împreună tradiţiile şi inovaţia, pentru a obţine ceaiuri şi remedii din plante medicinale, cucerind încrederea românilor de pretutindeni.

Andrei Farago și prima companie pentru cultivarea plantelor medicinale

De fapt, tradiţiile dacice au prins contur chiar mai devreme, la Orăştie, prin înfiinţarea primei farmacii „La Leul de Aur”, consemnată în anul 1697.

poza1

Două secole mai târziu, destinul micii farmacii avea să se schimbe alături de Andrei Farago, farmacistul care a trecut sub semnul ştiinţei înţelepciunea populară, prin fondarea, în anul 1929, a firmei „Digitalis, Prima Companie Română pentru cultivarea plantelor medicinale”, care astăzi poartă numele Fares.

 

De la plante medicinale la remedii naturale

Sub îndrumarea farmacistului Farago, plantele medicinale au prins viaţă sub formă de ceaiuri, siropuri şi uleiuri esenţiale, într-o manieră foarte riguroasă, cu uscătoare, maşini de tocare şi selctare. Nu-i de mirare că aici s-a utilizat cea dintâi linie de extracţie a uleiurilor esenţiale din România.

 

Recunoaștere acasă și dincolo de granițe

poza2

 

În perioada interbelică, succesul a trecut dincolo de graniţele ţării. Uleiul esenţial de mentă, produs de compania farmacistului Farago, era apreciat ca fiind la nivelul acelora preparate în Germania sau în Marea Britanie, iar frunzele cultivate au fost declarate Etalon Naţional Român. Medici şi farmacişti renumiţi au apreciat de-a lungul timpului roadele activităţii farmacistului Farago, relaţiile comerciale întinzându-se în toată Europa şi chiar în America de Nord. Nici activitatea ştinţifică nu a trecut neobservată, fiind recunoscută în cercurile de specialişti din întreaga lume.

 

Cum lucrurile bune nu trec neobservate, în semn de preţuire pentru meritele deosebite ale companiei sale, Andrei Fargo primeşte, în anul 1934, distincţia regală „Meritul Comercial şi Industrial clasa I”.

Nu în ultimul rând, lucrurile bune și naturale sunt apreciate și în lumea afacerilor: în anul 2014, Fares a ocupat locul 13 în Top 100 al celor mai iubite și cunoscute branduri românești, fiind altfel și singurul brand de ceaiuri prezent în top. Toate acestea înseamnă că merită să ducem împreună această tradiție mai departe.

Nașterea unui nume de succes: Fares

poza3

Aşa cum era de aşteptat, în perioada comunistă, firma a fost inclusă în mod forţat în structura de stat numită „Plafar”; chiar şi în aceste vremuri, în jur de 70% din cifra de afaceri a acesteia era realizată de „sucursala” din Orăştie.

 

Imediat după căderea regimului comunist, opera farmacistului Farago s-a desprins din forma de organizare impusă, devenind compania privată „Fares” – numărul 1 pe piaţa ceaiurilor şi a remediilor din plante medicinale.

 

Credem că nimic nu este întâmplător, iar faptul că ne desfășurăm activitatea și cultivăm plantele medicinale aproape de Sarmisegetusa este o marcă a identității noastre ecologice și românești.

Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!