Nivelul optim al colesterolului LDL (cel „rău”) se situează sub valoarea de 130 mg/dL. O valoare mai mare de 160 mg/dL reflectă un risc mărit de a suferi de o boală de inimă. În ce privește colesterolul HDL (cel “bun”), situația este diferită: cu cât valoarea HDL este mai mare, cu atât mai scăzut este riscul apariției unei afecțiuni coronariene. Creșterea valorilor colesterolului reprezintă un factor de risc crescut în bolile cardio-vasculare.
Scăderea valorilor colesterolului în mod natural se poate face cu plante medicinale care stimulează metabolizarea acestuia la nivel hepatic, scad absorbția grăsimilor la nivel intestinal, dizolvă depozitele de colesterol și lipide, fără a leza celula hepatică, așa cum se întâmplă în tratamentul clasic.
Colesterolul, cât și alte grăsimi, nu pot fi dizolvate în sânge. Ele sunt transportate de la și către celule de niște "cărăuși" numiți lipoproteine, cunoscute și sub numele de colesterol “rău” și colesterolul “bun”.
LDL-„colesterolul rău” este cel care transportă grăsimile la celule, favorizează depunerea lor pe pereții arterelor conducând la formarea plăcilor de aterom. HDL -colesterolul “bun”, transporta surplusul de grăsimi din celule și sânge la ficat, pentru a fi eliminat din organism.