Când vorbim despre medicamente, ne gândim automat la ceva neplăcut. Multe sunt, dar nu şi cele pentru tuse. Această problemă de sănătate are avantajul (singurul, de altfel) că se poate trata cu remedii naturale ieftine şi delicioase, pe care nimeni nu le poate refuza. Nici măcar copiii. Iată câteva reţete pe care le puteţi prepara în casă!
Sucul de ananas
Potrivit studiilor, este de până la cinci ori mai eficient în reducerea mucusului decât multe siropuri consacrate de tuse, din farmacii. În plus, el are chiar capacitatea de a ameliora simptomele în cazul pacienților diagnosticați cu tuberculoză. Toate acestea datorită a două substanțe puternice pe care le conține: bromelaina – o enzimă care reduce inflamațiile, combate infecțiile, distruge bacteriile - și manganul, un mineral foarte important care îmbunătățește funcțiile nervoase.
Siropul de morcovi
Este foarte bun împotriva afecţiunilor bronhiilor şi te scapă de tuse dacă iei zilnic din el câte 3 linguriţe. Se foloseşte o cană de suc proaspăt de morcovi, amestecat cu 3 linguri de miere şi puţină apă, se pune la foc până se mai îngroaşă, amestecând încontinuu.
Cremă de banane şi miere
Este extrem de simplu de preparat: bananele se pisează, se adaugă peste ele o cană de apă fiartă şi se lasă la înmuiat 30 de minute. Când se mai răceşte, se adaugă mierea, după gust. Crema se consumă călduţă. Atât mierea, cât şi bananele întăresc imunitatea şi acţionează ca un balsam pentru gât.
Siropul de ridiche neagră
Eeste şi el celebru pentru afecţiunile gâtului. Se scobeşte o ridiche, se pune puţină miere în interior și se lasă peste noapte lângă o sursă de căldură. Lichidul care se adună se toarnă într-o cană și se bea pe parcursul zilei.
Licoare parfumată cu citrice
Este o băutură de toamnă-iarnă pe care o poţi bea cu plăcere indiferent dacă suferi sau nu de tuse. Singurul avertisment este să faci mai multă, căci şi ceilalţi membri ai familiei tale vor da iama în ea. Este nevoie de o portocală şi o lămâie tăiate cubuleţe, cu tot cu coajă (spălate în prealabil), o bucăţică de ghimbir, o linguriţă de boabe de piper zdrobit, un baton de scorţişoară, două linguri de apă, o lingură de ulei de cocos presat la rece şi o ceaşcă de miere. Pune într-un vas, pe aragaz, bucăţile de lămâie şi portocală, ghimbirul, piperul, scorţişoara şi apa. Amestecă şi zdrobeşte uşor, cu o lingură de lemn, ca să-şi lase aroma, acoperă cu un capac şi lasă pe foc timp de 5-8 minute. Apoi dă vasul de-o parte, adaugă uleiul de cocos şi mierea şi mai lasă la macerat timp de 5-10 minute. Strecoară siropul format şi consumă din el câte o gură de 3-4 ori pe zi.
Bomboane cu ghimbir şi cuişoare
Ai nevoie de o jumătate de lingură de cuișoare măcinate, o jumătate de lingură de ghimbir ras, 100 ml suc proaspăt stors de portocală, o lingură de suc de lămâie, coaja rasă de la o portocală medie, două linguri de apă, două linguri de miere şi o ceşcuţă de zahăr brut. Pune ingredientele într-un vas, pe foc mic, amestecând încontinuu timp de circa 20 de minute. Se va forma un sirop maroniu, de culoarea zahărului ars. Pune acest sirop, cu o lingură, în forme de cuburi de gheață (de preferat forme de mici dimensiuni) și dă tava la congelator. 5-10 minute sunt suficiente ca să înghețe. Apoi le poţi păstra în hârtie de pergament şi savura la nevoie.